Mátyás
-6 °C
1 °C

Első az olvasó

2001.05.18. 16:17
Egy online szavazás eredményét látva lemondott posztjáról egy brit egyetemi professzor. Dr Richard Smith, a tekintélyes British Medical Journal szerkesztője azután vált meg a katedrától, hogy a lap internetes verziójának olvasói úgy vélték, a tiltakozásnak ezt a formáját kellene választania, amiért egyeteme egy dohánygyártól fogadott el nagy összegű támogatást.
A University of Nottingham a British American Tobacco 3,8 millió fontos adományát egy, a vállalatok társadalmi és környezetvédelmi felelősségét vizsgáló nemzetközi központ felállítására fordítaná. A pénzből fedeznék az intézet vezetésének fizetését, a fejlődő országokból érkező vendégprofesszorok és tanulók ösztöndíját. Az új központ a Nottingham University Business School részeként működne.

Az olvasók hajthatatlanok

Az egyetem nem kér a dohánygyár pénzéből
Dr. Smith leköszönése előtt online szavazás keretében kérdezte meg a British Medical Journal olvasóit: elfogadhatja-e az egyetem a pénzt. Az olvasók elsöprő többsége arra szavazott, hogy az egyetem fizesse vissza az összeget, és a többség azt is elvárta, Dr. Smith mondjon le, ha az iskola megtartja a pénzt. A professzor így is tett, az egyetem vezetéséhez írt levelében "komoly hibának, az egyetem hírnevét rontó lépésnek" minősítette az adomány elfogadását. "Azért mondok le, mert az első pillanattól kezdve határozottan elleneztem a lépést, és mert megígértem, úgy fogok tenni, ahogy az olvasóim elvárják" - áll a levélben.

Bojkottra szólítottak fel a füstellenesek

A professzor döntését üdvözölte az Action on Smoking and Health (ASH) nevű dohányzásellenes szervezet. A csoport márciusban, az egyetem nyílt napja előtt bojkottra szólította fel egyetemre készülő diákokat. Decemberben egy, a Nottingham University Business Schoolban tanuló diák hasonló megfontolásból nem fogadta el az ötvenfontos pénzjutalommal járó év diákja díjat, és a pénzt a rákkutatás támogatására ajánlotta fel.