Jácint
16 °C
31 °C

Teljes dohánytilalom a New York-i bárokban?

2002.08.12. 12:02
Michael Bloomberg New York-i polgármester el szeretné érni, hogy a város minden bárjában és éttermében tilos legyen a dohányzás.
Bloomberg az alkalmazottak védelmével indokolja szándékát: "Egyetlen főnök se hagyná, hogy beosztottai olyan helyen dolgozzanak, ahol azbesztpor száll a levegőben. A dohányzás pont ilyen veszélyes, ezért állítjuk meg a terjedését". A tervezet tizenháromezer éttermet és bárt érint New Yorkban, közölte a BBC.

Kaliforniában már bevezették

Bloomberg szerint a vendéglőknek nem kell forgalomcsökkenéstől tartaniuk. Kalifornia ugyanis már bevezetette a teljes tilalmat, és a bárok, éttermek forgalma a döntés után megnőtt. Teljes tilalom Kalifornia mellett Delaware-ben és a texasi El Pasóban van érvényben. Maine-ben, Utah-ban és Vermontban az éttermekben tilos, a bárokban szabad cigarettázni.

Giuliani is tiltott

A polgármester hivatalba lépése óta kemény harcot folytat a cigarettázás ellen, de eddig csak a dohánytermékekre kivetett adók növelésével próbálta leszoktatni az embereket. Elődje, Giuliani is hasonlóképpen vélekedett a káros szenvedélyről: az ő hivatali idejében tiltották be a dohányzást a 35 férőhelyesnél nagyobb éttermekben.