Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Tényleg rosszabb munkaerő a dohányos?

2001.09.05. 09:58
Amerikai tudósok felmérése szerint a dohányosok többet vannak távol munkahelyüktől, mint kollegáik, és akkor is kevesebbet dolgoznak, amikor a helyükön vannak. A dohánygyártók szerint azonban a cigiszünetek növelik a hatékonyságot, és a stressz csökkentésében is fontos szerepe van a dohányzásnak. Egy szabad szívásért küzdő szervezet szerint a felmérés kísérlet a dohányosok démonizálására.
A kutatók egy repülőjegy-iroda háromszáz alkalmazottját figyelték, és azt találták, hogy a dohányosok évente átlagosan 6,16 napot maradnak ki betegség miatt, a leszokottak 4,53-at, a nem dohányzók csak 3,86-ot - közölte a BBC. A dohányos jegyeladók munka közben kevésbé hatékonyak, sokkal lassabban teljesítik feladataikat, mint társaik, és gyakran tartanak szünetet is, hogy egy-egy cigarettát elszívjanak.

Egy év után "megjavul" a dolgozó

Esélyt jelenthet számukra azonban az a tény, hogy a leszokás után egy év alatt helyreáll az eredeti produktivitási szint - áll a British Medical Journal Tobacco Control című kiadványában megjelent tanulmányban.

Passzívan is káros

Clive Bates, az ASH (Action on Smoking and Health) igazgatója szerint a tanulmány eredménye nem okozhatott meglepetést a munkáltatóknak. Bates úgy gondolja, hogy a passzív dohányzás is rontja a munkahelyi hatékonyságot, és minden cégnek elemi érdeke, hogy ezt a problémát megoldja.

A dohánygyártók szerint szükség van a cigiszünetre

John Carlisle, a Tobacco Manufacturers' Association illetékese azonban állítja, hogy a cigarettaszünetek kifejezetten növelik a dolgozók produktivitását. Carlisle szerint a dolgozók is úgy gondolják, hogy jobban dolgoznak, ha időnként szünetet tarthatnak, és az is jó hatással van rájuk, hogy a szünetekben beszélgetve a kollégák is jobban megismerhetik egymást. Carlisle úgy véli, hogy akik sokat dolgoznak, sokat is dohányoznak, hogy a munkahelyi stresszt csökkentsék.

Forest a szabad szívásért

Hasonló véleményen van a Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco (Forest) nevű szervezet, ami a dohányosok jogaiért harcol. Szerintük a tanulmány újabb kísérlet a cigarettázók démonizálására, és ez a kutatás is a dohányellenesek kíméletlen elszántságát mutatja.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft