Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Az Európai Bizottság pénzmosás miatt perli az R. J. Reynoldsot

2002.11.02. 11:46
Az Európai Bizottság pénzmosás gyanúja miatt polgári peres keresetet nyújtott be az R. J. Reynolds amerikai dohányipari vállalat ellen egy New York-i bíróságon - jelentették be csütörtökön Brüsszelben uniós illetékesek.
Az Európai Közösség nevében benyújtott keresethez tíz tagállam (Olaszország, Németország, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Belgium, Hollandia, Finnország és Luxemburg) is csatlakozott. Hivatalos tájékoztatás szerint az eljárást azzal a céllal kezdeményezték, hogy az amerikai hatóságok szólítsák fel az észak-karolinai központú céget törvénytelen úton szerzett jövedelmei tisztára mosásának beszüntetésére.

Több százmilliós kártérítés

Ha az EU megnyeri a pert, a saját és a tagországok nevében kártérítést is követelhet. Ennek pontos összege egyelőre nem állapítható meg, de bizottsági illetékesek szerint több százmillió eurós nagyságrendű lehet.

Kétéves ügy

A mostani keresettel a bizottság korábban megindított eljárásokat folytatott, illetve egészített ki. Eredetileg még 2000 novemberében perelte be az R. J. Reynoldsot és a Philip Morrist, amelyeket azzal gyanúsított, hogy közreműködnek nagy mennyiségű cigaretta Európába csempészésében. Ezt a keresetet az amerikai bíróság elutasította ugyan, de formai okokra hivatkozva; ugyanakkor az alpereseknek az eljárás elleni valamennyi érdemi kifogását is elvetette.

Az EU nem hagyja magát

Az unió ezután megújította panaszát, amelyről az üggyel foglalkozó New York-i körzeti bíróság idén februárban úgy foglalt állást, hogy külön kell választani a csempészére és a pénzmosásra vonatkozó vádakat. Az előbbieket elvetette, annak az amerikai jogtechnikai szabálynak az alapján, amely szerint amerikai bíróságok nem kötelesek külföldi országok adókkal kapcsolatos igényeit érvényesíteni. Az unió e döntés ellen fellebbezett, ugyanakkor fenntartotta a pézmosással kapcsolatos vádakat, amivel szemben a New York-i bíróság sem emelt kifogást.

A brüsszeli bizottság hivatalosan ennél többet nem hajlandó közölni az ügyről, arra hivatkozva, hogy bírósági eljárás van folyamatban. Nevük elhallgatását kérő uniós illetékesek szerint azonban az EU és a tagállamok kellően erős bizonyítékokkal rendelkeznek ahhoz, hogy bízzanak a per megnyerésében. Az eljárás érdemi része szempontjából nincs jelentősége annak, hogy most csak az R. J. Reynolds ellen nyújtottak be új keresetet. Ez azzal magyarázható, hogy az ügy előkészítése most jutott el a megfelelő szakaszba, s nem zárható ki, hogy később más vállalatok ellen is hasonló panasszal él az unió - mondták az illetékesek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!