Gerzson
-3 °C
2 °C

Cigiautomata csak felnőtteknek

2001.11.12. 15:30
A japán dohányipari vállalatok és az áruautomatákat gyártó cégek összefogtak, hogy olyan cigarettát árusító gépet fejlesszenek ki, ami nem szolgál ki 18 évesnél fiatalabb vásárlókat. Az első géepeket jövőre állítják fel.
A Tobacco Institute of Japan hétfőn már a tesztüzem elindításáról számolt be: tavasszal egy Tokió közelében fekvő városban olyan automatákat állítanak fel, amik csak a vásárló chip-kártyájának ellenőrzése után hajlandók kiadni a cigarettát - közölte a Reuters. Az automaták használatához tehát minden dohányosnak születési dátumát igazoló kártyát kell igényelnie - a gép ennek segítségével bizonyosodhat meg róla, hogy felnőtt vásárlóval van dolga.

Nem biztos, hogy a dohányosok örülnek

Jokaicsiba városában 160 régi gépet cserélnek ki április elsejéig, az új automaták tesztelése egy évig folyik. A dohányosok januártól igényelhetik a szükséges kártyát. A teszt során a gépek tartósságát vizsgálják, illetve azt, hogy a helyiek mennyire tolerálják az új módszert.

A kártyával később fizetni is lehet

A gyártó reményei szerint 2008-ig mind a 620 ezer japán automatát ki tudják cserélni. A vállalat azt tervezi, hogy tovább fejleszti a rendszert, és később esetleg fizetni is lehet a kártyákkal.

A forgalom hatvan százalékát automaták bonyolítják

Egy tavalyi felmérés szerint a japán középiskolások 14 százaléka kipróbálta már a cigarettát - 1994-ben ez az adat még közel 19 százalék volt. Japánban a cigaretta hatvan százalékát automatákon keresztül értékesítik.