Aliz
6 °C
14 °C

A dohánygyárak ellen ítélt az EU bírósága

2002.12.11. 11:12
Az Európai Unió legfelső bírósága elutasította a két vezető brit dohánygyártó, az Imperial Tobacco Group és a British American Tobacco panaszát, így jövő októbertől az EU-ban nem lehet majd "light" és mild" cigarettát árulni.
A döntés értelmében a dohányzás káros voltára figyelmeztető szövegnek a cigarettásdoboz előlapja 30, hátoldala 40 százalékát kell betöltenie. Ezzel a testület egyetértett, mint ahogy azzal is, hogy 2003. szeptember 30-ától nem szerepelhet a cigarettásdobozokon a "light" (könnyű) és a "mild" (gyenge) felirat, mert azokat a dohányzásra csábító jelzőnek minősítették. Az egyetlen engedmény, amelyet a gyártóknak tettek, hogy a korlátozás csak az uniós piacra érvényes, az exportra kerülő cigarettákon maradhat ilyen felirat.

A dohányiparnak vagyonokba fog kerülni az az új előírás, amely szabványosítás címén 2004. január 1-jétől előírja a cigaretták kátrány-, nikotin- és szénmonoxid-tartalmának határértékeit. Ez az exporttermékekre is vonatkozik, elsősorban az illegális reexport megakadályozása érdekében.

A gyártók szerint feleslegesek a feliratok

A bíróság saját döntését úgy értékelte, hogy ez nemcsak az egészségvédelem szempontjából rendkívül fontos előrelépés, de a gyártók érdekeinek is megfelel, mivel a feliratok egységesítésével nem lesz akadálya annak, hogy az EU bármely országának piacára szállítsanak. A dohánygyárak szerint azonban nincs semmiféle bizonyíték sincs arra, hogy a nekik többletkiadásokat okozó új, elrettentőnek szánt feliratok visszafogják a dohányzókat.

A dohányzás elleni harc hívei arra hivatkoznak, hogy az EU-ban évente több mint félmillió ember hal meg a dohányzással összefüggő betegségben - emlékeztetett a Reuters.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?