István, Vajk
19 °C
33 °C

A dohánygyárak ellen ítélt az EU bírósága

2002.12.11. 11:12
Az Európai Unió legfelső bírósága elutasította a két vezető brit dohánygyártó, az Imperial Tobacco Group és a British American Tobacco panaszát, így jövő októbertől az EU-ban nem lehet majd "light" és mild" cigarettát árulni.
A döntés értelmében a dohányzás káros voltára figyelmeztető szövegnek a cigarettásdoboz előlapja 30, hátoldala 40 százalékát kell betöltenie. Ezzel a testület egyetértett, mint ahogy azzal is, hogy 2003. szeptember 30-ától nem szerepelhet a cigarettásdobozokon a "light" (könnyű) és a "mild" (gyenge) felirat, mert azokat a dohányzásra csábító jelzőnek minősítették. Az egyetlen engedmény, amelyet a gyártóknak tettek, hogy a korlátozás csak az uniós piacra érvényes, az exportra kerülő cigarettákon maradhat ilyen felirat.

A dohányiparnak vagyonokba fog kerülni az az új előírás, amely szabványosítás címén 2004. január 1-jétől előírja a cigaretták kátrány-, nikotin- és szénmonoxid-tartalmának határértékeit. Ez az exporttermékekre is vonatkozik, elsősorban az illegális reexport megakadályozása érdekében.

A gyártók szerint feleslegesek a feliratok

A bíróság saját döntését úgy értékelte, hogy ez nemcsak az egészségvédelem szempontjából rendkívül fontos előrelépés, de a gyártók érdekeinek is megfelel, mivel a feliratok egységesítésével nem lesz akadálya annak, hogy az EU bármely országának piacára szállítsanak. A dohánygyárak szerint azonban nincs semmiféle bizonyíték sincs arra, hogy a nekik többletkiadásokat okozó új, elrettentőnek szánt feliratok visszafogják a dohányzókat.

A dohányzás elleni harc hívei arra hivatkoznak, hogy az EU-ban évente több mint félmillió ember hal meg a dohányzással összefüggő betegségben - emlékeztetett a Reuters.