Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Ezredére csökkentették a világ legnagyobb kártérítését

2002.12.19. 11:50
Egy kaliforniai bíróság 28 millióra csökkentette a Philip Morris büntetését, amit korábban egy Los Angeles-i bíró 28 milliárdban állapított meg.
A dohánycég ellen a tüdőrákban szenvedő Betty Bullock nyújtott be keresetet, mondván a vállalat nem figyelmeztette a dohányzással járó kockázatokra. A per októberben ért véget, a kártérítés 28 milliárd dollár lett. A Philip Morris akkor bejelentette, hogy új eljárás indítását kéri és ennek elutasítása esetén megfellebbezi az ítéletet.

Harmincháromezerszeres szorzó

Az esküdtszék Betty Bullocknak annak idején 750 ezer dollárt ítélt meg az egészségügyi költségek és a kieső kereset, illetve százezret az elszenvedett fájdalmak miatt. Warren Ettinger bíró most úgy döntött, túlzás, hogy a kártérítés ennek az összegnek harmincháromezerszerese, ezért csökkentette ezredére azt.

A dohánycég ezt is sokallja

A Philip Morris ezzel a döntéssel sem elégedett, mert a két összeg aránya így is egy a harmincháromhoz, míg a legfelsőbb bíróság egy korábbi döntésében négyszeres szorzót ajánlott a bíróknak ezekben az ügyekben. A bíró ugyanakkor bejelentette, hogy új eljárás csak akkor indulhat, ha a felperes elégedetlen az ítélettel. Bullock december 27-ig dönthet, képviselője egyelőre nem nyilatkozott.

Az előző rekord

Az októberi döntés előtt az a hárommilliárdos kártérítés tartotta a rekordot, amelyet egy Los Angeles-i bíróság ítélt meg Richard Boekennek, aki később tüdőrákban elhunyt. A bíróság nemrég százmillió dollárra csökkentette a kártérítést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!