Emőke
-4 °C
9 °C

Nem segített a dolláron a G-7

2004.02.10. 09:01
A stabil devizaárfolyamok iránti igény olvasható ki a G-7 hét végi közleményéből, de a piac egyelőre másként gondolkodik, hiszen a dollár ismét lefelé vette az irányt.
Az eurózóna pénzügyminiszterei üdvözlik a G-7 hétvégi közleményét, amelyet úgy értelmeznek, hogy megfogalmazódott a közös igény a stabil devizaárfolyamok iránt - szivárogtatták ki Brüsszelben az eurózóna pénzügyminisztereinek tegnap este kezdődött tanácskozása előtt. Francis Mer francia pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a devizapiac szereplői természetesen levonják a következtetést, de ehhez több idő kell.

A Reuters által megkérdezett alapkezelők szerint azonban semmi sem volt a közleményben, ami megváltoztatná álláspontjukat, hogy a dollár tovább gyengül. Az Aberdeen Asset Management vezetője úgy véli, hogy mivel az USA folyó fizetési mérlegének hiánya túl nagy és az ázsiai országok nem hajlandók változtatni a rögzített, illetve a kvázi rögzített árfolyam politikáján, az egyedüli lehetőség, hogy az Európai Központi Bank (ECB) az euró gyengítése érdekében interveniál a devizapiacon - amit senki sem tart elképzelhetőnek.

A dollár tegnap két hete nem látott szintre gyengült az euróval, tizenegy éves mélypontra az angol fonttal, hat és fél éves mélypontra az új-zélandi dollárral szemben. Arra is csak 25 százalékos esélyt látnak a hírügynökség által megkérdezett elemzők, hogy az ECB csökkenti a jelenleg 2 százalékos irányadó kamatát - igaz, ehhez hozzáteszik, hogy egész más helyzet állna elő, ha az euró 1,35 dollárig erősödne, mert az ECB decemberben közzétett inflációs előrejelzése csak 1,17 dolláros átlagárfolyamot feltételezett. A kereskedők erősen kételkednek abban is, hogy a hét legfejlettebb ipari ország közleménye alapján sor kerülne összehangolt dollárvásárlásra.

A piac ismét az amerikai makroadatokra koncentrál, valamint megpróbálja kitalálni, mi várható a Fed elnökétől a holnap sorra kerülő, félévente esedékes szenátusi meghallgatásán - kommentált a Dresdner Kleinwort Wasserstein stratégája. Az ABN Amro elemzője szerint amíg a G-7 nem beszél a dollár gyengeségéről vagy nem említ egy konkrét euró/dollár árfolyamszintet, a piac úgy érzi, hogy zöld jelzést kapott a dollár eladására. A Commerzbank technikai elemzője azt valószínűsíti, hogy az euró árfolyama ismét eléri az 1,2891 dolláros történelmi rekordot.