Géza
-12 °C
-4 °C

Greenspan kiütötte a dollárt

2004.02.12. 08:20
Az Egyesült Államok gazdaságának egyre jobbak a növekedési kilátásai, és a munkaerőpiac a vártnál gyorsabban bővül, de kamatemelésre egyelőre nem kell számítani - derült ki a Fed elnökének kongresszusi meghallgatásából. Greenspan meglepetésre valósággal kiütötte a dollárt.
Az Egyesült Államok gazdaságában az erőteljes gazdasági növekedés kilátásai jók, a még csak fokozatosan javuló munkaerőpiacon a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan sokkal gyorsabban keletkeznek majd új munkahelyek. Ugyanakkor az infláció a dollár gyengülése ellenére alacsony, ami lehetővé teszi, hogy a Fed egyelőre türelmesen várjon a negyvenhat éves mélyponton lévő egy százalékos irányadó egynapos kamat emelésével.

Kegyelemdöfés

Előbb-utóbb azonban arra kell számítani, hogy az importárak emelkedése begyűrűzik az inflációba - mondta Alan Greenspan, a Fed elnöke a washingtoni kongresszus pénzügyi bizottsága előtt tegnap elhangzott, évente kétszer esedékes és most is óriási érdeklődéssel várt beszédében. Greenspan szerint a világ legnagyobb gazdaságának GDP-je 4,5-5 százalékkal nő az idén, a munkanélküliségi ráta átlaga pedig 5,25-5,5 százalék lesz. Az új becslések lényeges javítást jelentenek a tavaly júliusi prognózisokhoz képest, mert abban a GDP-bővülésre 3,75-4,75 százalékot, a munkanélküliségi rátára 5,5-6 százalékot jelzett előre a Fed.

A Goldman Sachs elemzője arra figyelmeztetett, hogy az erős növekedés emlegetése és a munkanélküliségi ráta lefelé módosítása felerősítheti azokat az egyébként az utóbbi időben már teret nyert spekulációkat, amelyek még az idén kamatemelésre számítanak. A gazdaság még nem teljesen kerülte el a veszélyeket, amelyek közül az egyik legnagyobb kockázati tényező a költségvetési hiány duzzadása, mert már rövid távon visszafogja a befektetéseket - mondta. Greenspan ezúttal sem hagyta ki kedvenc tézisét, amely szerint a termelékenység növekedése még hosszú ideig fenntartható, de előbb-utóbb számítani kell az ütem lassulására.

A piacoknak meglepetést is tartogatott Greenspan, és a hatás sem maradt el, mivel az amerikai valuta mélyrepülése melletti érvelése valósággal kiütötte a dollárt, amely azonnal egy centet gyengült az euróhoz képest. A dollár gyengülése segít féken tartani a folyó fizetési mérleg hiányát és az utóbbi egy évben tapasztalt értékvesztés ártalmatlan, hiszen fokozatosan ment végbe és nem okozott kárt az amerikai tőke- és pénzpiacnak - mondta végezetül a Fed elnöke.