Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Megújulnak a dollárbankók

2002.12.02. 12:48
A jövő évtől kezdve folyamatosan megújulnak a dollárbankjegyek - írja a Yahoo News. A változtatások elsősorban a biztonsági elemeket érintik majd, de sokat bírált grafikákon is változtatnak majd.
Ha a dollár bankjegyekről van szó, az amerikaiak még a szokásosnál is konzervatívabbak. A bankók legutóbbi, néhány évvel ezelőtti újraszabásánál a bankjegyeken látható történelmi személyiségeket a korábbinál nagyobb méretben ábrázolták, ami miatt az emberek többsége kritikusan fogadta az új pénzt és többek között "játékpénz", "vicces pénz", képregény pénz", Monopoly-pénz" beceneveken illették a zöldhasúakat.

A 20 dolláros most
Az új bankjegyek tervezésénél ezért még a korábbiaknál is több műgonddal tervezték meg a grafikákat, amelyeken ugyanazok az arcok találhatók majd továbbra is, de esetleg új szögből. Az amerikai bankjegynyomda reményei szerint az új pénzjegyeket nagyobb szeretettel fogadják majd világszerte, mint a korábbiakat.

Színes bankjegyek

Legelőször a 20 dolláros bankjegy újul meg, amelyen továbbra is Andrew Jackson, az USA hetedik elnöke látható majd. A bankjegyet jövő tavasszal mutatják majd be, és röviddel ezt követően kerül forgalomba. Ezt követi az 50 dollárosok (Ulysses S. Grant), majd a 100 dolláros bankók (Benjamin Franklin) megújulása a következő 18 hónapon belül.

A bankjegyek továbbra is a hagyományos zöld és fekete színnel lesznek nyomva, de a szélén az egyes címleteknek megfelelően a jövőben különböző színjelzéssel látják majd el. A hamisítványok ellen természetesen az összes lehetséges módon védekeznek majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!