József, Bánk
-7 °C
0 °C

Kevesebb a dömpingeljárás

2004.04.20. 16:48
A WTO legújabb felmérése szerint csökkent a dömpingellenes eljárások száma az elmúlt években. A legtöbb kereset Kína ellen indult.
A múlt év második felében csökkent a világon indított dömpingellenes eljárások száma az előző év azonos időszakához képest - derül ki a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) kedden nyilvánosságra hozott összeállításából. Tizennégy WTO-tagország összesen 115 eljárást kezdeményezett 30 ország exportőre ellen, az élen India állt (33 kezdeményezéssel), majd az Egyesült Államok (21) és Kína (11) következett.

2002 második fél évében még 18 ország 161 eljárást kezdeményezett. A legtöbb kereset Kína ellen indult, partnerei 30 esetben találták sértőnek a kínai exportőrök magatartását 2003 második felében és ugyanennyi esetben egy évvel korábban is. A sorban utána az USA, az EU, és Japán, mindegyik esetben nyolc eljárással, illetve India és Dél-Korea következik, hét-hét esettel.

Az eljárások a legtöbb esetben vegyipari (31), a vas-és acélkohászati és alumíniumipari gyártók (29), valamint a műanyagipari cégek (16) ellen indult.

A WTO antidömping- szabályai értelmében a kormányok abban az esetben kezdeményezhetnek dömping-ellenes eljárást, ha valamely exportőr dömpingje az adott iparág piacán károkat okoz.