Auguszta
-3 °C
2 °C

Dömpingvád Vietnam és Kína ellen

2006.02.21. 09:00
Az Európai Bizottság bizonyítottnak tekinti, hogy Kína és Vietnam cipőexportja kimeríti a dömpingvádat, így várhatóan büntetővám kiszabását javasolja a tagállamoknak.

Az Európai Bizottság még ezen a héten tájékoztatja a tagállamokat a kilenc hónapos vizsgálat eredményéről, amely szerint megalapozott a gyanú, hogy Kína és Vietnam irreális áron exportál bőr felsőrészű cipőt az EU tagállamaiba. A cipődömpinget az teszi lehetővé, hogy a két ország adókedvezményt és olcsó hitelt nyújt a cipőgyáraknak, az üzemek pedig a piaci árnál alacsonyabb összegért bérlik telephelyüket.

Túl olcsó

Az EU dömpingellenes bizottsága március 9-én tárgyal a brüsszeli javaslatról, amely kiszivárgott hírek szerint 20 százalékos büntetővámmal sújtaná a két országból származó cipőket. A szankció április 7-től fél évre ideiglenesen lép hatályba, és ha nem történik változás, akkor a büntetővám öt esztendeig maradhat érvényben. 2004 áprilisa és 2005 márciusa között Kína 95, Vietnam 120 millió lábbelit exportált az uniós piacra, ami Peking esetében 320, Hanoi viszonylatában 700 százalékos növekedést jelentett.

Az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős tagja, Peter Mandelson szóvivője, Peter Power elmondta, hogy minőségi különbség van a korábban bírált textil- és a mostani cipőexport büntetése között: az előbbi esetében ugyanis a WTO-megállapodás úgynevezett védzáradéka teremtett korlátozási lehetőséget (kvóták kiszabását), a cipőknél viszont egyértelmű az állami beavatkozásnak köszönhető tisztességtelen kereskedelem, hiszen az exporttermékeket a tényleges ár alatt értékesítik.

Visszaüt

Pekinget nem érheti váratlanul a lépés, hiszen az EU-vizsgálat tavaly nyáron indult meg, főként spanyol és olasz cipőgyárak panaszára. Mindazonáltal az újabb kereskedelmi háború aligha talál megértésre Kínában, sőt - mivel a termékek egy része uniós cégek megrendelésére készül - az olyan európai sportcipőgyárak, mint a német Puma vagy Adidas sem lesznek lelkesek, ha őket is sújtja a szankció.