Ágnes
-1 °C
2 °C

Plútó Kutya tetves lett

2001.06.10. 10:43
Kemény idők járnak a Disneyre. A cég újabb 1000 embert kénytelen elbocsátani, közben a Miki Egér, Plútó Kutya és társaik jelmezét viselő alkalmazottak szakszervezeti segítséggel kiharcolták, hogy naponta tiszta alsóneműt kapjanak.
Az eddigi 3 ezer után újabb ezer munkavállalót bocsát el a Disney, közölte a Los Angeles Times. Az utolsó etapban ritkítják az állományt a legendás animációs stúdióban, illetve a társaság anaheimi és orlandói témaparkjában, a Disneylandekben.

Szakszervezeti harc a tiszta alsóért

Az utóbbi telephelyeken ettől függetlenül is feszült volt a hangulat, a dolgozók egy része ugyanis a szakszervezeteiken keresztül 2 hónapja tárgyalt a tiszta alsó kérdéséről. Az érdekegyeztetési folyamat gyümölcse az a megállapodás, mely szerint az érintett munkavállalók ezentúl "munka-alsót" kapnak a cégtől, melyet hazavihetnek és kimoshatnak.

'Senkivel sem osztom meg a zoknimat!'

Hogyan jutott el idáig a helyzet? Hogyan nyilatkozhatja egy világcég alkalmazottja az AP hírügynökségnek, hogy "Senkivel sem akarom megosztani a zoknimat és az alsóneműmet!"?

A Disney témaparkjainak sétányain a cég híres rajzfilmfiguráinak jelmezét viselő alkalmazottak vadítják az óvodásokat. A jelmezek jó része annyira testhezálló, hogy nem férne el alatta egy szokásos trikó vagy harisnya. A cég ezért saját, a biciklisták dresszeihez hasonló alsóneműt tett kötelezővé munkaruhaként. Ezt a dolgozók nem vihették haza, hanem a nap végén leadták, majd másnap tisztát kaptak.

Érdekvédelem és rovartan

Azaz mégsem egészen tisztát, ugyanis a számtalan panaszt követően három szervezett munkás lapostetűt kapott - mondta el a CNN-nek egy szakszervezeti vezető. Bár a Disney hivatalosan azt állította, hogy a ruhákat "meleg vízben mossák", a fejlett szaglószervű észak-amerikai munkások ennek nem dőltek be. A cég végül meghátrált, új alsókat állít hadrendbe, melyeket már haza lehet vinni. A megállapodásról, amely több tízezer alkalmazottat érint a jövő héten szavaznak a szakszervezetek tagjai.