Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Nem is olyan durva az Utolsó Ítélet?

2001.12.28. 10:22
Idén kétszer annyi amerikai dotkom cég ment csődbe, mint tavaly. Egyes szakértők szerint akik életben maradtak, azok legalább megerősödtek a sorscsapásokban. Elemzők vadul cáfolják, hogy elmúlt két hónapban azért ment tönkre annyira kevés IT-cég, mert már alig maradt belőlük.
Különös jelenség, hogy bár az idén a 2000. évi 225 után 537 dotkom cég ment csődbe, az utóbbi két hónapban mindössze 21-21, ami a legalacsonyabb havi elhullási adat tavaly augusztus óta. Egyesek erre azt mondják némi cinizmussal, hogy korábban annyi cég pusztult ki, hogy most már emiatt csökken a ráta.

Nem pusztult ki az összes kutya!

A Webmergers.com elemző cég szerint ez nagyjából olyan érvelés, mintha azt állítanánk, egy országban azért szorult vissza a veszettség, mert kipusztult az összes kutya. A webmergers adatai szerint 7-10 ezer internetes cég maradt állva, vagyis a nagy elhullás mindössze a társaságok körülbelül tizedét készítette ki.

Teher alatt nő?

Több szakértő úgy látja, hogy aki még el, az mindenképpen megerősödött. Igaz vagy nem, ezek a cégek idén rengeteg embert voltak kénytelenek utcára tenni. A Challenger, Gray & Christmas Inc. nevű chicagói állásfigyelő vállalkozás szerint novemberig 98 ezer 522 embert rúgtak ki az internetes cégek, szemben a tavalyi egész éves 41 ezer 515-tel. Maga november azonban már szépen alakult, hiszen az április csúcshoz képest, amikor 17 ezer 554 alkalmazottat bocsátottak el egyetlen hónap alatt, most mindössze 2 ezer 901 dotkom munkás kapott felmondást.