Judit
2 °C
7 °C

A Dow Jones kártérítést fizet

2003.09.23. 16:02
Egy pekingi bíróság arra kötelezte a médiacéget, hogy négyszázezer jüant (ötvenezer dollárt) fizessen egy híres kínai kalligráfusnak. A vállalat ugyanis a művész megkérdezése nélkül használta logóként annak egyik műalkotását.
A vállalat még 1994-ben kérte fel Guan Dongshenget, hogy fesse meg a kínai "dao" hangot jelölő karaktert, közölte a BBC. A képet Peter Kann vezérigazgatónak ajándékozták, amikor az felkereste a cég kínai kirendeltségét.

Jól sikerült

Az alkotás azonban olyan jól sikerült, hogy a cég azt később logóként használta jelentéseiben, kiadványaiban és honlapján. A művész ezt látva bírósághoz fordult és ötmillió jüant (hatszázezer dollárt) követelt kártérítésként.

A bíróságon a vállalat azt állította, hogy Dongsheng szóban beleegyezett, hogy művét a későbbiekben így hasznosítsák. A kalligráfus azonban azt állította, hogy nem született ilyen megállapodás. A Dow Jones azt is közölte, hogy a két fél 1994 óta jó kapcsolatban van, így érthetetlen, hogy a művész mért nyújtott be éppen most keresetet.

Kisebb kártérítés

Dongsheng azonban azt állítja, hogy ő csak azért tartotta fenn a kapcsolatot, hogy bizonyítékokat gyűjtsön. A bíróság végül Dongshengnek adott igazat, bár a kártérítést 405 684 jüanban állapította meg. A vállalatnak ezen felül írásban kell elnézést kérnie a művésztől. A cég valószínűleg fellebbez a döntés ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?