Máté, Mirella
14 °C
30 °C

A Dow Jones kártérítést fizet

2003.09.23. 16:02
Egy pekingi bíróság arra kötelezte a médiacéget, hogy négyszázezer jüant (ötvenezer dollárt) fizessen egy híres kínai kalligráfusnak. A vállalat ugyanis a művész megkérdezése nélkül használta logóként annak egyik műalkotását.
A vállalat még 1994-ben kérte fel Guan Dongshenget, hogy fesse meg a kínai "dao" hangot jelölő karaktert, közölte a BBC. A képet Peter Kann vezérigazgatónak ajándékozták, amikor az felkereste a cég kínai kirendeltségét.

Jól sikerült

Az alkotás azonban olyan jól sikerült, hogy a cég azt később logóként használta jelentéseiben, kiadványaiban és honlapján. A művész ezt látva bírósághoz fordult és ötmillió jüant (hatszázezer dollárt) követelt kártérítésként.

A bíróságon a vállalat azt állította, hogy Dongsheng szóban beleegyezett, hogy művét a későbbiekben így hasznosítsák. A kalligráfus azonban azt állította, hogy nem született ilyen megállapodás. A Dow Jones azt is közölte, hogy a két fél 1994 óta jó kapcsolatban van, így érthetetlen, hogy a művész mért nyújtott be éppen most keresetet.

Kisebb kártérítés

Dongsheng azonban azt állítja, hogy ő csak azért tartotta fenn a kapcsolatot, hogy bizonyítékokat gyűjtsön. A bíróság végül Dongshengnek adott igazat, bár a kártérítést 405 684 jüanban állapította meg. A vállalatnak ezen felül írásban kell elnézést kérnie a művésztől. A cég valószínűleg fellebbez a döntés ellen.