Piroska
3 °C
4 °C

Rekordbüntetés a Deutsche Postnak

2002.06.14. 13:55
A német posta 570 millió eurós (mintegy 140 milliárd forint) büntetést kaphat az állami támogatásokra vonatkozó uniós versenyjogi szabályok megsértése miatt. Az Európai Bizottság versenyügyi főigazgatósága szerint a Deutsche Post tisztességtelen módon finanszírozta veszteséges üzletágát.
Brüsszel versenyügyi hatóságának hároméves vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy a német posta a monopolizált szolgáltatásainak profitjából konszolidálta a veszteséges kereskedelmi csomagkézbesítő részlegét.

A hatóság szerint a posta ezzel megszegte az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokat, mivel a kereskedelmi üzletágának segélyezésre fordított összegek a posta közszolgáltatási tevékenységéből származtak. A tervek szerint a német postát ezért az Európai Bizottság 570 millió eurós büntetéssel sújtja, amit a cégnek a német költségvetésbe kell befizetnie.

Bírságrekord

A végleges döntést jövő héten hozza meg a brüsszeli testület. Ha a javasolt visszafizetési összeget elfogadják, akkor ez lesz a legnagyobb mértékű bírság, amit az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján valaha kirótt a Bizottság.

A büntetés egyben más uniós tagállamok, mint Franciaország és Hollandia postáinak is intő jel lehet, mivel azokat is a német posta által alkalmazott eljárással vádolják - írja a Financial Times.

Az eddigi tapasztalatok szerint a 20 biztos általában jóváhagyja a versenyügyi főigazgatóság javaslatait, azonban előfordulhat, hogy más főigazgatóságok ellenkezése miatt a bírság összege csökkeni fog.

Másutt engedélyezték a támogatást

A brit lap tájékoztatása szerint a Bizottság büntetést helybenhagyó döntése ellentmondásosnak bizonyulhat, ugyanis Brüsszel nemrég egy 9 milliárd eurós állami támogatást hagyott jóvá az olasz postának, mivel bizonyítottnak látta, hogy azt csak a közszolgáltatási üzletág támogatására használták fel.

A német posta elleni vizsgálatra az UPS amerikai csomagkézbesítő csoport panasza alapján került sor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!