Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rekordbüntetés a Deutsche Postnak

2002.06.14. 13:55
A német posta 570 millió eurós (mintegy 140 milliárd forint) büntetést kaphat az állami támogatásokra vonatkozó uniós versenyjogi szabályok megsértése miatt. Az Európai Bizottság versenyügyi főigazgatósága szerint a Deutsche Post tisztességtelen módon finanszírozta veszteséges üzletágát.
Brüsszel versenyügyi hatóságának hároméves vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy a német posta a monopolizált szolgáltatásainak profitjából konszolidálta a veszteséges kereskedelmi csomagkézbesítő részlegét.

A hatóság szerint a posta ezzel megszegte az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokat, mivel a kereskedelmi üzletágának segélyezésre fordított összegek a posta közszolgáltatási tevékenységéből származtak. A tervek szerint a német postát ezért az Európai Bizottság 570 millió eurós büntetéssel sújtja, amit a cégnek a német költségvetésbe kell befizetnie.

Bírságrekord

A végleges döntést jövő héten hozza meg a brüsszeli testület. Ha a javasolt visszafizetési összeget elfogadják, akkor ez lesz a legnagyobb mértékű bírság, amit az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján valaha kirótt a Bizottság.

A büntetés egyben más uniós tagállamok, mint Franciaország és Hollandia postáinak is intő jel lehet, mivel azokat is a német posta által alkalmazott eljárással vádolják - írja a Financial Times.

Az eddigi tapasztalatok szerint a 20 biztos általában jóváhagyja a versenyügyi főigazgatóság javaslatait, azonban előfordulhat, hogy más főigazgatóságok ellenkezése miatt a bírság összege csökkeni fog.

Másutt engedélyezték a támogatást

A brit lap tájékoztatása szerint a Bizottság büntetést helybenhagyó döntése ellentmondásosnak bizonyulhat, ugyanis Brüsszel nemrég egy 9 milliárd eurós állami támogatást hagyott jóvá az olasz postának, mivel bizonyítottnak látta, hogy azt csak a közszolgáltatási üzletág támogatására használták fel.

A német posta elleni vizsgálatra az UPS amerikai csomagkézbesítő csoport panasza alapján került sor.