Móric
14 °C
17 °C

Magas halálozási ráta a zeneiparban

2002.11.15. 11:09
A Los Angeles-i rendőrség letartóztatta Marion "Suge" Knight, a Tha Row Records - korábbi nevén Death Row - tulajdonosának három üzlettársát, mivel a nyomozók szerint gyilkosságra készültek. Maga Knight tavaly szabadult négy éves börtönbüntetéséből. A zeneipar hip-hop szektora a legveszélyesebb befektetési területnek tűnik: a sztárok és a munkatársak ugyanakkora eséllyel számíthatnak kellemes nyugdíjas évekre, mint szétlőtt koponyára.
A három férfi letartóztatása mellett a rendőrség a nagyszabású akció során 16 házkutatást tartott, többek között Knight több ingatlanán, illetve a Tha Row székhelyén. Suge nem volt a gyanúsítottak között, feleségét ugyanakkor egy időre megbilicselték.

A rendőrség szerint a mostani letartóztatásoknak nincs közük Tupac Shakur, a Tha Row sztárja, illetve az egy rivális kiadóhoz tartozó Notorious B.I.G. korábbi meggyilkolásához. (Egyik esetben sem találták meg a tettest.)

Borús üzleti kilátások

A nyomozás amiatt folyt, hogy idén áprilisban ismeretlenek tankolás közben lepuffantották Alton McDonaldot, a Tha Row munkatársát, illetve júniusban bosszúból megölték Eric Daniels-t. A Los Angeles Times szerint 1996 szeptemberében McDonald is ott volt Suge-dzsal és Tupac Shakurral Las Vegasban, amikor a rapmestert szitává lőtték a cégtulajdonos által vezetett autóban. Abban a lövöldözésben Suge is megsérült.

A rendőrség nem tett említést arról, hogy a mostani ügy összefügg-e azzal az üzleti életben kirívónak számító eseménnyel, hogy októberben a Death Row korábbi alkalmazottját, Henry Smith-t is lelőtték, miközben egy parkoló autóban üldögélt.

Minden égtájon

Ha valaki ezután még fantáziát látna a zeneiparban, az számoljon azzal: nem csak a nyugati parti rapperek és kiadói munkatársak vannak állandó életveszélyben. New York-ban október 30-án egy lemezstúdióba behatoló álarcos lelőtte Jam Master Jay-t, a Run DMC tagját.

A hip-hop biznisz befektetői azonban nem csak a konkurens vállalkozók fizikai megsemmisítésével foglalkoznak: Knight-ot és cégét idén gyilkosságon kívül gyanúsították zsarolással, kábítószer kereskedelemmel, adócsalással, pénzmosással és fegyverrel való visszaéléssel. Knight néhány kisebb stikli elismerésének fejében végül tisztázta magát az adócsalás és a pénzmosás vádja alól, a többi ügyben viszont még nem zárultak le az eljárások.