Árpád
-2 °C
3 °C

Magas halálozási ráta a zeneiparban

2002.11.15. 11:09
A Los Angeles-i rendőrség letartóztatta Marion "Suge" Knight, a Tha Row Records - korábbi nevén Death Row - tulajdonosának három üzlettársát, mivel a nyomozók szerint gyilkosságra készültek. Maga Knight tavaly szabadult négy éves börtönbüntetéséből. A zeneipar hip-hop szektora a legveszélyesebb befektetési területnek tűnik: a sztárok és a munkatársak ugyanakkora eséllyel számíthatnak kellemes nyugdíjas évekre, mint szétlőtt koponyára.
A három férfi letartóztatása mellett a rendőrség a nagyszabású akció során 16 házkutatást tartott, többek között Knight több ingatlanán, illetve a Tha Row székhelyén. Suge nem volt a gyanúsítottak között, feleségét ugyanakkor egy időre megbilicselték.

A rendőrség szerint a mostani letartóztatásoknak nincs közük Tupac Shakur, a Tha Row sztárja, illetve az egy rivális kiadóhoz tartozó Notorious B.I.G. korábbi meggyilkolásához. (Egyik esetben sem találták meg a tettest.)

Borús üzleti kilátások

A nyomozás amiatt folyt, hogy idén áprilisban ismeretlenek tankolás közben lepuffantották Alton McDonaldot, a Tha Row munkatársát, illetve júniusban bosszúból megölték Eric Daniels-t. A Los Angeles Times szerint 1996 szeptemberében McDonald is ott volt Suge-dzsal és Tupac Shakurral Las Vegasban, amikor a rapmestert szitává lőtték a cégtulajdonos által vezetett autóban. Abban a lövöldözésben Suge is megsérült.

A rendőrség nem tett említést arról, hogy a mostani ügy összefügg-e azzal az üzleti életben kirívónak számító eseménnyel, hogy októberben a Death Row korábbi alkalmazottját, Henry Smith-t is lelőtték, miközben egy parkoló autóban üldögélt.

Minden égtájon

Ha valaki ezután még fantáziát látna a zeneiparban, az számoljon azzal: nem csak a nyugati parti rapperek és kiadói munkatársak vannak állandó életveszélyben. New York-ban október 30-án egy lemezstúdióba behatoló álarcos lelőtte Jam Master Jay-t, a Run DMC tagját.

A hip-hop biznisz befektetői azonban nem csak a konkurens vállalkozók fizikai megsemmisítésével foglalkoznak: Knight-ot és cégét idén gyilkosságon kívül gyanúsították zsarolással, kábítószer kereskedelemmel, adócsalással, pénzmosással és fegyverrel való visszaéléssel. Knight néhány kisebb stikli elismerésének fejében végül tisztázta magát az adócsalás és a pénzmosás vádja alól, a többi ügyben viszont még nem zárultak le az eljárások.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?