Klaudia
-4 °C
2 °C

Eladják Drakula kastélyát

2007.06.29. 11:33
Szállodát építenek a Drakula-kastélyként elhíresült Bran-kastélyba. A jelenlegi tulajdonos csak komoly befektetőnek hajlandó eladni a várat, olyannak nem, aki véres kardokkal Vámpírparkká alakítaná át.

Egy amerikai céget, a Baytree Capital Associatest bízták meg a Drakula-kastély értékesítésével. A New York államban élő Dominic Habsburg főherceg és családja fogadta fel az ingatlancéget, hogy adja el a Bran-kastélyt és a környező területeket Erdélyben.

Az egész projektet el akarják adni, de nem mindegy kinek - nyilatkozta Michael Gardner, a Baytree elnöke. Azt elfogadhatóak tartják, hogy folytassák a kastély felújítását, és szállodát alakítsanak ki ott. De azt nem engedik, hogy vámpírpark legyen a kastélyból, kardokkal, páncélokkal és vérrel.


Gardner azt nem tudta megmondani, mennyiért tudják eladni a kastélyt és a környező földeket, de annyit elárult, kilenc számjegyű összegre számítanak euróban. Nagyjából két hónap múlva kezdik el ténylegesen árulni a kastélyt. Valószínűleg szállodaláncnak vagy egyéb hasonló befektetéseket végző cégnek adják el az ingatlant.

A Habsburgok már december óta értékesíteni akaják a kastélyt. A Bloomberg szerint először a brassói önkormányzatot keresték meg, majd külföldi befektetőknél próbálkoztak. Januárban az ajánlott ár elérte a 78 millió dollárt, de nem kötötték meg az üzletet.

Maga a kastély és a hozzá tartozó épületek 22 holdon terülnek el. A vár nagyjából húsz percre található a Brassó mellett most épülő nemzetközi repülőtértől.

A Bran-kastély az ír Bram Stoker 1897-es regénye után vált híressé, a történet szerint itt lakott Drakula gróf.

Az erőd alapjait már 1212-ben kezték el építeni, a kastélyt 1377-be építették fel I. Lajos magyar király engedélyével. A várat 1920-ban ajándékozták a román királyi családnak, illetve Mária királynőnek. Tőle lánya, Ileana örökölte. Állami tulajdonba 1947-ben került, majd 1957-bel alakították át múzeummá. A román állam 2006-ban adta vissza Ileana fiának, Dominic Habsburgnak a kastélyt. A román kormány még két évig használhatja múzeumként az épületet, ahová évente nagyjából 450 ezer turista látogat.