Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Elveszik Erdélytől a Drakula-parkot?

2003.01.27. 12:39
A román kormány bejelentette, hogy nem az eredetileg tervezett helyszínen, Segesvár mellett, hanem Bukarest közelében épül fel a Drakula-park.
A kormánynak a PriceWaterhouseCoopers tanácsadócég javasolta az új helyszínt, mert ott valószínűleg jóval több turista keresné fel a komplexumot, mint a nehezebben megközelíthető Segesváron. Az eredeti helyszín ellen az UNESCO világörökség tanácsa és környezetvédők is tiltakoztak.

Háromezer munkahely

A román turisztikai miniszter szerint márciusig választják ki a pontos helyszínt, és a park 2004 végére teljesen el is készülhet. A kormány abban bízik, hogy a harmincmillió dolláros beruházás háromezer munkahelyet teremt.

Hatszázezer helyett egymillió látogató

A PriceWaterhouseCoopers úgy véli, az új helyszín évente egymillió turistát vonzana, a segesvári hatszázezerrel szemben. A segesvári önkormányzat csalódásának adott hangot a döntéssel kapcsolatban, és visszavonta korábbi támogatási ígéretét. Bukarest eközben bizonygatja, hogy a városnak igenis köze van Drakulához: bár Vlad Tepes Dracul a segesvári kastélyban született, állítólag a főváros közelében, egy kolostorban temették el.