Auguszta
-3 °C
2 °C

Drágul az áram a visegrádi országokban

2007.06.25. 07:37
Az általános, Európa-szerte érzékelhető energiahiány miatt a jövőben drágulás várható. Lengyelországban az árliberalizácótól félnek, Szlovákiában a hiánytól.

Lengyelországban attól tartanak, hogy a július 1-jével életbe lépő uniós áramliberalizáció ahelyett, hogy leszorítaná az árakat, inkább emelkedésüket fogja kiváltani. Két hét sincs az átállásig, és még olyan alapvető tények sem ismertek, hogy akár a legnagyobb szolgáltatók is az egész országban vagy csak kiválasztott városokban, körzetekben hajlandók szerződni a fogyasztókkal.

Európában Lengyelország a villanyáram árát tekintve a 14. helyen áll, de ha az összegeket lefordítjuk vásárlóerőre, rögtön a harmadik helyre ugrik előre - csak Szlovákia és Olaszország előzi meg. Szlovák sajtóértesülések szerint jövőre a lakossági villamos energia ára 8-10 százalékkal drágul, ami egy négytagú átlagos család esetében havi 150 koronás (kb. 1100 forint) többletkiadást eredményezhet. A híresztelést az váltotta ki, hogy a Slovenské Elektrárné (SE) szlovák villamos művek a lakosságot is ellátó három szlovák regionális áramszolgáltatónak (ZSE, SSE, VSE) jövőre 20 százalékkal drágábban adja a villamos energiát, ráadásul az árampiacon a szolgáltatók minap a 28 százalékos árugrást is elfogadták.

A villamos művek és a szlovák gazdasági minisztérium képviselői elutasították azt a vélekedést, hogy a jelzett árfelhajtó tényezők 2008-ban akár 10 százalékkal is növelhetik a lakossági áram árát. Azt viszont elismerték, hogy az általános, Európa-szerte érzékelhető energiahiány miatt a jövőben drágulás várható, ráadásul Szlovákia 2009-től árambehozatalra szorul, mivel Brüsszel nyomására le kell állítania a Jaslovské Bohunice-i atomerőmű további két reaktorát, a Mohiban félig kész 3. és 4. reaktor pedig csak 2012?2014 között készül el. Igaz, a szlovák villamos művek olasz többségi tulajdonosa, az Enel jelezte: a Vágon 12 kisebb vízi erőműt építhetnének, mintegy 3,5 milliárd korona ráfordítással.

A Mladá Fronta Dnes szerint mivel szoros összefüggés van a cseh és a szlovák áramellátó rendszer között, ezért a szlovák áremelkedés Csehországban is érezteti majd hatását. Ott is folyamatosan nőnek az árak évek óta, de még messze elmaradnak a szlovák mögött. Jövőre Szlovákiában a villanyáram nagykereskedelmi ára megawattóránként 62 euróra nő, ami 41 százalékkal magasabb a csehországinál - írta a Prague Daily Monitor.