Judit
3 °C
7 °C

Szívatják az embereket a bankok 2.

2007.02.05. 16:52
Az Európai Bizottság ágazati vizsgálata súlyos versenykorlátozó tényezőket tárt fel a lakossági bankügyletek terén. Árukapcsolás, számlaváltás nehezítése, óriási eltérések a bankközi jutalékokban - a jelentés szerint a bankok szükségtelenül megdrágítják a szolgáltatások költségeit. A Gazdasági Versenyhivatal felhívja a figyelmet a részletekre.

Az Európai Bizottság közzétette végleges jelentését a lakossági banki üzletági versenyről végzett vizsgálatáról. Ahogy azt Neelie Kroes versenypolitikai biztos elmondta, a vizsgálat számos versenyt érintő aggályt tárt fel a bankkártyák, a fizetési rendszerek és a lakossági és kisvállalati banki termékek piacain, amelyek szükségtelenül megdrágítják a lakossági szolgáltatások költségeit - magyarázza a bizottsági jelentést a GVH.

Harc a súlyos visszaélések ellen

Ezen aggályokat különösen alátámasztják a bankkártyákra vonatkozó kereskedői és bankközi jutalékokban mutatkozó nagy eltérések, a fizetési rendszerek és hitelnyilvántartások piacaira való bejutás nehézségei, az ügyfelek mobilitását nehezítő akadályok, valamint az árukapcsolás. Egyes piaci szereplők – például Ausztriában, Finnországban és Portugáliában – már vállaltak önkéntes reformokat a bankkártyákról 2006-ban közzétett előzetes megállapításokat követően.

A EB felhasználja a versenyszabályok alapján ráruházott hatáskört, hogy a nemzeti versenyhatóságokkal szoros együttműködésben megbirkózzon a súlyos visszaélésekkel. A vizsgálat eredménye - az egységes euró-fizetési térség (SEPA) létrehozását megelőzően - várhatóan fellendíti a lakossági bankügyletek terén folyó versenyt.

Brutális bevétel

Az európai bankkártyapiac kiterjedt, a fogyasztói fizetések éves összértékében mérve 1350 milliárd eurót tesz ki. Ebből a bankoknak 25 milliárd euró bevételük származik. A bizottság vizsgálata szerint a nagymértékben koncentrált piacok (különösen a kártyaelfogadásnál) számos tagállamban korlátozzák az új belépést, és magasabb kártyadíjakhoz vezetnek.

A kereskedői jutalékok Európa-szerte nagyon eltérőek. Bizonyos országokban a kereskedőknek háromszor-négyszer akkora jutalékokat kell fizetniük a kártyaelfogadásért, mint a legkedvezőbb jutalékot alkalmazó országokban. Unió-szerte nagyon eltérőek a bankközi díjak, amelyek nem feltétlenül tükröződnek a kártyatulajdonosok által fizetett alacsonyabb díjakban.

A magas és tartós jövedelmezőség azt mutatja, hogy egyes tagállamok bankjai jelentős piaci hatalommal rendelkeznek, és magas kártyadíjakat alkalmazhatnak. A egyes szabályok és gyakorlatok a lakossági banki szolgáltatások szintjén gyengítik a versenyt: ilyen például a kereskedői jutalékok összehangolása. Az eltérő műszaki szabványok akadályozzák az összeurópai szintű hatékony működést.

Piaci koncentráció

Az EU lakossági banki ágazata évente az uniós GDP 2 százalékának megfelelő, mintegy 250-275 milliárd eurós bruttó bevételt eredményez. Az ágazati vizsgálat számos területen versennyel kapcsolatos problémákat tárt fel: egyes tagállamokban aggályokat kelt a tartósan magas jövedelmezőség, a nagyfokú piaci koncentráció, valamint a piacra lépést egyértelműen akadályozó tényezők együttes jelenléte. Mindezzel a bankok képesek befolyásolni a lakossági ügyfeleket és kisebb cégeket érintő árszinteket.

Szintén problémát jelent, hogy egyes hitelnyilvántartásokat az új piaci belépők távol tartására használják, valamint, hogy a bankok - ideértve különösen bizonyos országokban a takarékpénztárakat és takarékszövetkezeteket is - közötti együttműködés egyes vonatkozásai csökkenthetik a versenyt és akadályozhatják a piacra lépést. Emellett széles körben elterjedt az árukapcsolás, és jelentősek az ügyfelek mobilitását nehezítő akadályok is.

Itthon is vizsgálódnak

Az európai bankszektor - a Bizottság és az Európai Központi Bank teljes támogatásával - az Egységes Euró Fizetési Övezet (SEPA) létrehozásával a hatékonyságot fokozni, a lakossági kifizetések költségét csökkenteni kívánja. Az ágazati vizsgálat számos olyan piaci akadályra világított rá, amelyekkel a SEPA összefüggésében kell foglalkozni.

A GVH már korábban közölte, hogy pont ebben az ügyben indított vizsgáltatot Magyarországon. Elsősorban a bankváltás nehézségeit vizsgálják folyószámla-vezetésnél és hiteltermékeknél is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?