Jolán
2 °C
4 °C

Fél évet késik a Boeing Dreamliner 787

2007.10.11. 14:51
Beismerte a Boeing, hogy legalább fél évet késik új utasszállító gépe, a Dreamliner 787. A cég részvényeire nézve komoly következményekkel járhat a bejelentés. Több megrendelő kártérítést kérhet.

Kínos bejelentést tett a világ egyik legnagyobb repülőgépgyártó cége. A Boeing kénytelen volt beismerni, hogy a tervekhez képest hat hóappal később áll szolgálatba a legújabb gépük, a Dreamliner 787-es – írja a Guardian.

Az eset kísértetiesen hasonlít az Airbus szuperjumbójával történtekre; az európai rivális is később dobta piacra az A380-ast, mint ahogy eredetileg tervezte. Az Airbus október 25-re tervezi első hivatalos kereskedelmi repülését – két évvel később a tervezettnél.

A Boeing gyártási és szoftverproblémákkal indokolja a késedelmet. Az ultrakönnyűre tervezett géphez új anyagokat használnak fel. A tesztrepülést és az első hivatalos kereskedelmi repülést is elhalasztják. A Boeing ráadásul egy hónapja még azt állította, minden a tervek szerint halad.

Az új utasszállítóra hétszáz megrendelés érkezett eddig, a gyár 109 repülőt 2009 végéig szállítana le. A késedelem miatt a megrendelők, mint például a 65 gépre váró ausztrál Qantas, kártérítést kérnek majd a cégtől.

A késedelem tizenöt megrendelőt érint az ötvenből. A bejelentés komoly következményekkel járhat a Boeingre, amelynek részvényei a 787-esnek köszönhetően szárnyaltak az utóbbi időben az Egyesült Államokban. A cég 72 milliárd dolláros bevételt prognosztizált a következő évre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?