Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Fél évet késik a Boeing Dreamliner 787

2007.10.11. 14:51
Beismerte a Boeing, hogy legalább fél évet késik új utasszállító gépe, a Dreamliner 787. A cég részvényeire nézve komoly következményekkel járhat a bejelentés. Több megrendelő kártérítést kérhet.

Kínos bejelentést tett a világ egyik legnagyobb repülőgépgyártó cége. A Boeing kénytelen volt beismerni, hogy a tervekhez képest hat hóappal később áll szolgálatba a legújabb gépük, a Dreamliner 787-es – írja a Guardian.

Az eset kísértetiesen hasonlít az Airbus szuperjumbójával történtekre; az európai rivális is később dobta piacra az A380-ast, mint ahogy eredetileg tervezte. Az Airbus október 25-re tervezi első hivatalos kereskedelmi repülését – két évvel később a tervezettnél.

A Boeing gyártási és szoftverproblémákkal indokolja a késedelmet. Az ultrakönnyűre tervezett géphez új anyagokat használnak fel. A tesztrepülést és az első hivatalos kereskedelmi repülést is elhalasztják. A Boeing ráadásul egy hónapja még azt állította, minden a tervek szerint halad.

Az új utasszállítóra hétszáz megrendelés érkezett eddig, a gyár 109 repülőt 2009 végéig szállítana le. A késedelem miatt a megrendelők, mint például a 65 gépre váró ausztrál Qantas, kártérítést kérnek majd a cégtől.

A késedelem tizenöt megrendelőt érint az ötvenből. A bejelentés komoly következményekkel járhat a Boeingre, amelynek részvényei a 787-esnek köszönhetően szárnyaltak az utóbbi időben az Egyesült Államokban. A cég 72 milliárd dolláros bevételt prognosztizált a következő évre.