Ágnes
-1 °C
2 °C

Kurvák a Dresdner Bankban?

2006.01.16. 12:19
Részeg brókerek, prostituáltakat rendelő bankvezetők, sztriptízbárokban mulatozó menedzserek - ez jellemzi a pereskedő beosztottak szerint a Dresdner Bank amerikai leányvállalatát.

Összesen 1,4 milliárd dollárt, vagyis rekord összegű kártérítést követelnek a német Dresdner Bank amerikai leányvállalatának női dolgozói, a Dresdner Kleinwort Wasserstein munkatársai. Az úgynevezett "gyűjtőperben" az alkalmazottak összegyűjtötték sérelmeiket - mindez tíz hónapig tartott, de máris látványos botrányt okozott.

Kiderült, hogy a bank vezetői például olyan mulatozást rendeztek, amelyről hazaküldték az egyetlen női menedzsert, és az ünneplést végül egy sztriptízbárban fejezték be. Más alkalmakkor prostituáltakat rendeltek a bankba, illetve előfordult, hogy bent az épületben részegeskedtek a férfiak.

Öten akarnak 1,4 milliárdot

Mindezt Joanne Hart és öt menedzser kollégája - mindannyian nők - állítják, sérelmeikért pedig a már említett 1,4 milliárd dollárt követelik a banktól. Hart és Kathleen Treglia azóta persze nehezen viseli a következményeket - "fagyos a hangulat" velük szemben a banknál, minthogy nyilvánosság elé léptek a munkahelyükön velük szemben alkalmazott "célzott diszkrimináció" miatt.

Douglas Wigdor, az ügyvédjük azonban nem szívbajos: ő követeli a rekord összegű kártérítést az Allianz biztosítócsoport érdekeltségébe tartozó Dresdner Banktól, illetve annak befektetési leánybankjától, amely New Yorkban és Londonban működik. Wigdor szerint egyébként "meztelen káosz" uralkodik e pénzintézetnél - ezt a Der Spiegel idézte.

Az ügyvéd most 70 oldalas dokumentummal próbálja megtépázni a konzervatív pénzintézet hírében álló német nagybankot.

Két szerep

A Dresdnert vádoló női menedzserek szerint a német pénzintézetnél a nőket két szerepben látják szívesen: rosszul fizetett beosztottakként, vagy "jó hangulatért felelős professzionális munkatársakként". Egy a felperesek által emlegetett esetben például azért vettek fel egy nőt a bankhoz - annak éppen londoni központjához -, mert szép volt, azután pedig félreérthető ajánlatokat tettek neki.

Wigdorék viszont nem egyszerű flörtölést látnak az ügyben, hanem szisztematikus diszkriminációt a női alkalmazottakkal szemben. Joanne Hart előléptetését pedig a 98 százalékban férfiakból álló felsővezetés akadályozta mind a mai napig - Hart csak másodrangú menedzser lehet a cégnél, ahol szinte csak adminisztrációs feladatai vannak - vádjai szerint azért, mert egyszerűen "csak egy nő". Évi bónuszát, jutalékát pedig a különböző átszervezések nyomán 200 ezerről 6600 dollárra mérsékelték.

A nőket lassabban léptetik elő, és bizonyos pozíciók eleve kizártak az esetükben - állítják Wigdor és Hart keresetükben. Korábban egyébként az amerikai Morgan Stanley bank volt kénytelen 70 volt alkalmazottjának 54 millió dollárt fizetnie. Éppen ezért a frankfurti Dresdnernek aggódnia kell a várható amerikai bírósági procedúra miatt.