Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Drogvizsgálat a munkahelyeken

2005.07.25. 08:08
Egy kábítószer-fogyasztó alkalmazott egyharmadnyival kevésbé termelékeny, mint "tiszta" társa, 3,6-szer olyan gyakran válik munkahelyi baleset áldozatává, és ötször olyan gyakran okoz munkahelyi balesetet. Ezért az amerikai cégek több mint fele végez rendszeres drogtesztet alkalmazottain.
Az amerikai cégeknek immár több mint a fele végez rendszeresen vagy szúrópróbaszerűen drogteszteket alkalmazottain. A vizsgálatokat a legtöbb esetben a vizelet összetételének elemzésével végzik. Egy felmérés szerint az újonnan meghirdetett állásokra jelentkezőknek már több mint 60 százaléka átesik a vizeletvételes drogteszteken az USA-ban - számol be a Handelsblatt.

Kötelező

A cégeket több megfontolás is vezérli a vizsgálatok rendszeresítésénél. Egyrészt rontja a vállalat imázsát, ha kiderül, hogy néhány alkalmazottja drogfüggő (még ha csupán marihuánával él is rendszeresen). Másrészt kimutatható, hogy egy kábítószer-fogyasztó alkalmazott egyharmadnyival kevésbé termelékeny, mint "tiszta" társa, 3,6-szer olyan gyakran válik munkahelyi baleset áldozatává, és ötször olyan gyakran okoz munkahelyi balesetet. A szövetségi munkaügyi minisztérium úgy becsüli, hogy évente 75-100 milliárd dollárnyi kárt okoz az amerikai gazdaságnak a kábítószer-fogyasztás.

Ronald Reagan államelnök már a nyolcvanas években bevezette az állami alkalmazottak kötelező drogvizsgálatát. Akkor sokan tiltakoztak ellene, a magánszférába való illetéktelen beavatkozásnak minősítve a gyakorlatot, ám a legfelsőbb bíróság nem adott nekik igazat, és alkotmányjogi szempontból engedélyezte a vizsgálatokat. Manapság viszont már nincs apelláta: "Ha nem írom alá a munkaszerződés részét képező nyilatkozatot, mely szerint hozzájárulok a drogtesztekhez, harminc másik jelentkező ugrik azonnal az állás után" - idéz egy kékgalléros munkavállalót a Handelsblatt.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a dolgozók körében ne lenne ellenállás - bár ez leginkább csak a tesztek kijátszási lehetőségének felkutatásában mutatkozik meg. A laboratóriumok tapasztalatai szerint sokan próbálkoznak a vizelet hígításával (a legtöbbször közönséges csapvízzel), nem saját vizelet leadásával, vagy azzal, hogy a mintavétel előtt nagyon sokat isznak, és ezáltal vizeletük felhígul.