Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Drágább lesz a kávé

2006.08.23. 07:50
Triesztben elázott egy óriási készlet, Vietnamban és Tanzániában aszály volt, Indiában meg túl sokat esett az eső.

Hétéves csúcsra emelkedett tegnap a kávé ára, miután a londoni Euronext.liffe árutőzsde közölte, hogy a határidős ügyletei fedezetéül szolgáló robustakészlet 16 százaléka, 15 450 tonna áru átnedvesedett trieszti raktáraiban.

A novemberi szállítású robusta ára a hír nyomán 3,3 százalékkal tonnánként 1586 dollárra emelkedett az Euronext.liffe határidős kereskedésében. Az év eleje óta összesen 32 százalékkal nőtt a főleg az instant kávéknál használatos robusta ára, elsősorban azért, mert a fajta globális termelésének egyharmadát adó Vietnamban az aszály miatt kisebb lett a termés. Emellett egyes piaci szereplők a további áremelkedésre spekulálva játszanak a meglévő készletekkel.

A kávé árát befolyásolhatja még, hogy a tanzániai kávéhivatal bejelentése szerint a szárazság miatt az ország exportja 9,6 százalékkal csökkent az elmúlt szezonban, a világ kávéellátásának 4,5 százalékát adó India pedig valószínűleg a következő évben szállít kevesebb árut a piacra, mert heves esőzések és betegségek károsították a termést.