Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Narkópénzekből mentettek meg bankokat?

2009.01.24. 15:34
Bizonyos jelek szerint jó néhány bank kábítószer-kereskedelemből származó pénzekkel próbálta megoldani likviditási gondját a pénzügyi-gazdasági válság folyamán, állítja az ENSZ bécsi székhelyű Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) ügyvezető igazgatója.

Antonio Maria Costa a Profil osztrák hírmagazin legfrissebb, hétfőn megjelenő, de az online változatban már a hétvégén ismertetett nyilatkozatában beszélt azokról a hivatala birtokába jutott adatokról, amelyek alapján feltételezhető, hogy kábítószerüzletből származó tőkével mentettek meg bankokat a csődbe jutás elől.

"Jelenleg a drogpénz az egyetlen rendelkezésre álló likvid befektetési tőke" - fejtette ki az igazgató. "Mivel tavaly a második félévben a likviditás jelentette a bankrendszer legnagyobb problémáját, a mozgótőke fontos tényezővé lépett elő."

Az ENSZ bécsi székhelyű Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) ügyvezető igazgatója szerint az UNODC olyan jelekre bukkant, amelyek szerint a bankközi hiteleket kábítószer-kereskedelemből és más törvénysértő tevékenységből származó pénzeszközökből fedezték. "Vannak adatok arra nézve, hogy számos bankot ezen a módon mentettek meg" - idézte az osztrák hetilap a hivatalvezetőt. Az ENSZ-szerv most vizsgálja a gyanút keltő nyomokat.

Az igazgató nem volt hajlandó megnevezni egyet sem az érintett bankok közül, azt azonban érzékeltette, hogy az osztrák pénzintézetek nem a lista elején állnak.