Jenő
-3 °C
6 °C

Kozmetikázás miatt perlik a Deutsche Telekomot

2008.04.07. 14:22
Csaknem 17 ezer kisrészvényes indított pert a Deutsche Telekom ellen, s az illetékes frankfurti bíróság óriási érdeklõdés közepette hétfõn kezdte meg az ügy tárgyalását. A Deutsche Telekom ugyanakkor minden vádat cáfol.

A több ezer társát is képviselõ fõ vádló az egyik kisrészvényes. A panaszosok szerint Európa és a világ egyik legtekintélyesebb távközlési cége a vállalat tõzsdére vitele idején a ténylegesnél szebb képet festett saját helyzetérõl, s ennek következtében a részvényesek a késõbbiekben jelentõs árfolyamveszteséget szenvedtek.

A 17 ezer kisrészvényes azzal a gyanúval élt, hogy a Deutsche Telekom 1999-2000-ben, a privatizálás akkori szakaszában nem helyénvaló adatokat közölt a cég befektetési terveirõl, illetve ingatlanjainak értékérõl. Ennek következtében pedig a késõbbiekben erõteljesen zuhant a részvények árfolyama, s ennek következtében tetemes veszteség érte õket.

Vezéreket idéztek meg

A minden bizonnyal maratoni bírósági tárgyalásra számos ex- és jelenlegi Telekom-vezért idéztek meg, köztük Ron Sommer akkori vezérigazgatót, Hans-Dietrich Winkhaust, a felügyelõ bizottság volt elnökét, valamint Karl-Gerhard Eick akkori pénzügyi igazgatót, aki ma is a vállalat vezetõségéhez tartozik. Értesülések szerint csupán május végéig mintegy 20 tárgyalási fordulót terveznek.

Az elõzmények a Deutsche Telekom privatizációjának 1999-2000-es szakaszára nyúlnak vissza. A Telekom-részvényeket akkor 66,50 euróért - az elsõ vásárlóknak pedig 63,50 euróért - jegyezték. A kereslet olyan óriási volt, hogy 3,5-szeres túljegyzés történt, s kereken 15 milliárd euró (mai árfolyamon 3800 milliárd forint) folyt be a cég kasszájába.

Nem sokkal a jegyzés után azonban "lealkonyult" a részvényeknek, s 2002 óta azok árfolyama 20 euró fölé valójában soha nem emelkedett. Ez indította a részvényeseket arra a feltételezésre, hogy a cég a papírok kibocsátása idején a valóságosnál jóval derûlátóbb képet festett saját helyzetérõl, amit a vád képviselõi most a csaknem 70 oldalas vádiratban igyekeztek alátámasztani.

20 milliárd forintra perlik

A befektetõk szerint az ingatlanvagyont akkor szándékosan túl magasra értékelték, s ezáltal rendkívül magasan szabták meg a részvények árát. A vád másik fõ érvelése a VoiceStream amerikai mobilszolgáltató 2001-ben történt megvásárlása, ami állítása szerint túl magas áron történt. A Telekom akkor 34 milliárd eurót fizetett, fõként részvényekben, amit a kritikusok már abban az idõben is sokalltak. Amennyiben a vételi árról az illetékesek már a részvények 2000 májusában, illetve júniusában határoztak, a vád képviselõi szerint ezt közölniük kellett volna.

Az úgynevezett "mintapanaszos" kártérítési követelése egyébként 1,65 millió euró, az összkövetelések nagysága pedig meghaladja a 80 milliót, vagyis a 20 milliárd forintot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?