Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Marad a Matáv körüli bizonytalanság

2002.08.21. 13:15
A Deutsche Telekom ma tette közzé első féléves gyorsjelentését, melyben a legpesszimistább jóslatoknál is nagyobb veszteségről számolt be. A távközlési vállalat a várakozásokkal ellentétben nem közölt részleteket költségcsökkentési terveiről, és megerősítette, hogy új üzletpolitikáját csak novemberben ismerteti.
A Matáv anyavállalata, a Deutsche Telekom egymást követően a negyedik negyedévben számol be veszteségről.

Tízszeresére nőtt a bukta

A vállalat első féléves vesztesége 3,9 milliárd euró lett, szemben az egy évvel korábbi 340 millióval. Ez jelentősen meghaladja a Bloomberg elemzői konszenzusában szereplő 3,27 milliárdos becslést, de még a legpesszimistább szakértő is optimistának bizonyult, hiszen ő is csupán 3,7 milliárdos mínuszt prognosztizált - írja a Napi Online.

A távközlési cég forgalma 14,6 százalékos növekedéssel 25,75 milliárd euróra emelkedett, és a cég az év egészét tekintve is erős bővülést vár a mobilüzletág teljesítményének köszönhetően.

Megfontolják a VoiceStream eladását

A Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint Helmut Sihler vezérigazgató sajtótájékoztatóján elmondta, idén 2,5 milliárd euróval kívánják csökkenteni a költségeket, elbocsátanak 22 ezer embert, és megfontolják a VoiceStream Wireless eladását, melyet elődje, Ron Sommer vásárolt 35 milliárd dollárért.

Takarékosság a vezetékes üzletágban

A DT közleménye szerint jövő év végére 50 milliárd euróra csökkentik az adósságot. Az első félévben mintegy 7 milliárd euróval, a második negyedévben 3,1 milliárd euróval csökkentették a tartozást. Az adósságállomány júniusban 64,2 milliárd euróra rúgott, az egy évvel korábbi 67,3 milliárddal szemben.

Az anyacég vezetői kitérnek a válasz elől
A Matáv és a hozzá hasonló közép-és kelet-európai cégek jól fejlődnek. A stratégiai célok felülvizsgálata természetesen Deutsche Telekom csoport minden részére kiterjed, de nem helytállók azok a hírek, amelyek a vállalat egy részének eladásáról szóltak,mint ahogy a konszern más részeinek eladásáról szólók sem - mondta szerdán Bonnban az MTI érdeklodésére Helmut Sihler, a Deutsche Telekom AG ideiglenes elnöke. Josef Brauner, a vezetékes üzletággal és a rendszer üzletággal foglalkozó elnökségi tag viszont nem foglalt állást azokkal a hírekkel kapcsolatban, hogy a Matávnál több mint ezer fő elbocsátást tervezik - a Deutsche Telekom sugalmazására. Sihler sorra-rendre kitért a külföldről való részleges visszavonulást firtató kérdések megválaszolása elől, de bevezetőjében megemlítette: a Deutsche Telekom agytrösztje az elmúlt hetekben foglalkozott a termékkínálattal éppúgy, mint a földrajzi kiterjedtséggel, vagy a szervezeti kérdésekkel - írja az MTI.

Egész évben 8,5 milliárd eurót szánnak beruházásra a korábban tervezett 9 milliárd helyett. A takarékosság elsősorban a vezetékes szolgáltatást érinti - foglalta össze a közleményt az MTI.

Novemberig marad a bizonytalanság a Matáv körül?

További 4-7 milliárd euró megtakarítást kívánnak elérni egy úgynevezett stratégiai felülvizsgálat keretében, melynek részleteit csak novemberben hozzák nyilvánosságra.

Így a Matáv lehetséges eladásáról, illetve a Westel és a DT németországi mobilcége, a T-Mobil összevonásáról szóló piaci pletykák tárgyában még hónapokig nem fogunk tisztán látni.

A gyorsjelentés részleteiről a hírügynökségek még nem számoltak be. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők a gyorsjelentés megjelenése előtt arra számítottak, hogy a DT leírja a meglehetősen drágán vásárolt harmadik generációs mobillicencek értékének, valamint a Matáv Rt.-ben meglévő 60 százalékos - részvényenként 1200 forint fölötti könyvértékű - tulajdonrész értékének egy részét. A Matáv leértékelésére azért kerülhet sor, mert az 1200 forintos nyilvántartási értékkel szemben a magyar távközlési cég árfolyama 800 forint körül ingadozik.