Friderika
13 °C
29 °C

Több tízezres leépítés a Deutsche Telekomnál

2002.10.02. 15:50
A Deutsche Telekom, Európa legnagyobb távközlési vállalata a következő három évben összesen 29500 munkahelyet kíván megszüntetni - jelentették be szerdán a konszern székhelyén, Bonnban.
A T-Com vezetékes szolgáltatói ágazatban, ahol a legtöbben - 120 ezren - dolgoznak, még az idén 7200 munkahelyet terveznek felszámolni. Jövőre 14 ezer munkahelyet akarnak törölni, majd 2005-ig további 8300-at.

Korábban 22 ezerről volt szó

Az állások megszüntetése része a hatékonyság növelését, az eredmény javítását, valamint az adósságállomány csökkentését célzó erőfeszítéseknek - közölték Bonnban. Az eddig ismert tervek 22 ezer állás megszüntetéséről szóltak.

67 milliárd eurós adósság

A Deutsche Telekom, a Matáv többségi tulajdonosa, 67 milliárd euró adósságot görget maga előtt. A cég nettó vesztesége az idei első fél évben 3,89 milliárd euró volt a tavalyi első félévi 394 millió eurós nettó veszteség után.

A Matávot is leminősítették

Az utóbbi hónapokban mind a három nagy nemzetközi hitelminősítő egyformán elsőrendűről közepesre (A mínusz/A3-ról BBB plusz/Baa1-re) minősítette le a Deutsche Telekom adósi besorolását a cég nagy adóssága és az adósságcsökkentés késlekedése miatt, tovább drágítva a cég számára a hitelt. A Moody's és a Fitch ugyanakkor nem módosította a Matáv besorolását, nem úgy, mint a Standard and Poor's, amely a német anyacéggel egy időben a magyar szolgáltató hosszú távú besorolását is A mínuszról BBB pluszra - az elsőrendű A mínusz szuverén magyar devizaadósi minősítés alá - süllyesztette.