Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Drasztikus leépítési tervek a Deutsche Telekomnál

2002.10.09. 10:10
A Deutsche Telekom, Európa legnagyobb távközlési vállalata, a Matáv többségi tulajdonosa 2005 végéig több mint 50 ezer munkahelyet akar leépíteni, a szám elérheti az 55 ezret is - írja a Die Welt.
Az intézkedésről más lapokban is megjelentek beszámolók, és a külföldi leépítéseknél mindenütt a 11 ezres szám szerepelt. A Die Welt megjegyzése szerint a 11 ezer fős leépítés főleg a külföldi leányvállalatok vezetékes ágazatait érinti. A Financial Times Deutschland a magyarországi, szlovákiai és a horvátországi Telekom-érdekeltségeket említi, mint ahol leépítések lesznek.

Minden ötödik dolgozótól megválnak

Az 55 ezer fős leépítés azt jelenti, hogy minden ötödik Telekom-dolgozót elbocsátják. A bonni székhelyű konszern az idei év első felében világszerte 256 ezer embert foglalkoztatott a Die Welt adatai szerint. Egyedül Németországban 35-40 ezer ember lesz kénytelen megválni eddigi munkahelyétől. A legkomolyabb leépítés - közel 30 ezer fős - a vezetékes hálózatnál, a T-Comnál lesz. Már ebben az évben 7250-nel csökken a munkahelyek száma, 2003-ban 14 ezerrel, 2004-2005-ben további 8300-zal.

Heinz Klinkhammer, a Deutsche Telekom személyzeti főnöke a Die Weltnek azt mondta, hogy 5500 munkahely szűnhet meg a konszern működtetésével és az ingatlanok kezelésével foglalkozó területeken, ezer a T-Mobile Deutschland mobilszolgáltatónál (itt a szám még nőhet), s 2003 végéig a 43600-ból 3500 embert elküldenek a T-Systems leányvállalattól is.

A legrosszabb esetre készült forgatókönyv

A Deutsche Telekom egyik szóvivője a "legrosszabb esetre készült forgatókönyvnek" nevezte a Die Weltben napvilágot látott adatokat, mondván, hogy ezek a számítások nem a vállalat jelenlegi tervezésein alapulnak, a T-Systemsszel és T-Mobile-lal kapcsolatos leépítésekről még nem született döntés.

A Telekom 64,2 milliárd eurós adósságtömeggel birkózik, amelyet 2003 végéig 50 milliárd euróra kívánnak csökkenteni. A cég nettó vesztesége az idei első fél évben 3,89 milliárd euró volt a tavalyi első félévi 394 millió eurós nettó veszteség után.

Mindenki rontotta a cég adósi besorolását

Az utóbbi hónapokban mind a három nagy nemzetközi hitelminősítő elsőrendűről közepesre (A mínusz/A3-ról BBB plusz/Baa1-re) minősítette le a Deutsche Telekom adósi besorolását a cég nagy adóssága és az adósságcsökkentés késlekedése miatt.

A Moody's Investors Service és a Fitch Ratings ugyanakkor nem módosította a Matáv besorolását, nem úgy, mint a Standard and Poor's, amely a német anyacéggel egyidőben a magyar szolgáltató hosszú távú besorolását is A mínuszról BBB pluszra - az elsőrendű A mínusz szuverén magyar devizaadósi minosítés alá - süllyesztette.