Csongor
1 °C
9 °C

A Deutsche Telekom leépít, de megtartja a Matávot

2002.11.15. 13:00
A Deutsche Telekom csütörtökön kinevezett vezérigazgatója bejelentette, hogy az adósság- és költségcsökkentő program keretében a cég 55 ezer dolgozójától megválik. A DT ugyanakkor elégedett a Matáv teljesítményével és megtartaná többségi tulajdonát a magyar vállalatban.
A Deutsche Telekom Kai-Uwe Ricke kinevezése mellett bejelentette, hogy vesztesége idén az első kilenc hónapban a leírások után számolva 24,7 milliárd euró. Az óriásvállalat pénzügyi költségek, adók, értékcsökkenési és egyéb leírások nélkül számolt eredménye (EBITDA) 12 milliárd euró lett az egy évvel korábbi 11,3 milliárd és az első féléves 7,8 milliárd euró után. A társaságcsoport árbevétele 12 százalékkal 39,2 milliárd euróra növekedett az első kilenc hónapban.

Hatvannégymilliárdos adósság

A DT adósságállománya 64 milliárd euró, ennek java része a költséges harmadik generációs - UMTS - mobiltelefon szolgáltatási licenszek finanszírozásából jött össze. Az új vezérigazgató feladata, hogy folytassa a cég konszolidálását, és új növekedési stratégiát dolgozzon ki.

A legrosszabb eset?

A költségcsökkentő program keretében a DT megválik 55 ezer dolgozójától megválik, és idén nem fizet osztalékot. Komoly leépítésekről már korábban is megjelentek hírek, de a cég illetékesei az 55 ezres elbocsátást októberben még a "legrosszabb esetre készült forgatókönyvnek" nevezték.

Az elbocsátások ellen a héten már több száz alkalmazott Bonnban, és a leépítésről még egyeztetni kell a szakszervezetekkel is. Az érdekképviseleti csoportok támogatták Ricke jelölését, mert abban bíztak, hogy a korábban is a cégnél dolgozó ember kevésbé hajlamos drasztikus leépítésekre.

Marad a Voicestream és a Matáv is

A mostani leírások tizennyolcmilliárd euró értékben érintik a VoiceStream amerikai mobilszolgáltatót, amelyet jóval értéken felül, közel 40 milliárd euróért vásárolt meg tavaly a társaság. Bár sokan az amerikai bevásárlást okolják a rossz eredményekért, Ricke közölte, hogy nincs szándékukban eladni az azóta T-Mobile USA-ra keresztelt céget. "Nem érné meg eladni, ez a bevétel nem segítene rajtunk, és a cég óriási fejlődés előtt áll" - mondta.

Helmut Sihler, a leköszönő elnök Bonnban az MTI-nek kijelentette, hogy mindenképpen többségi tulajdonosok akarnak maradni a Matávban, de pontos részesedési célt nem volt hajlandó mondani. A közelmúltban a Frankfurter Allgemeine Zeitung írta meg, hogy a tervek között szerepel a jelenleg több mint 59 százalékos tulajdoni rész lecsökkentése kis többségre. "Elégedettek vagyunk a Matáv fejlődésével, a cég értékét is helyesen mértük fel" - közölte Sihler az MTI-vel.