Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Lemondott a Deutsche Telekom elnöke

2006.11.12. 23:47
Pletykák szerint azért kellett mennie az elnöknek, mert a Magyar Telekomot is tulajdonló német távközlési cég idén már másfélmillió ügyfelet vesztett. Sajtóértesülések szerint Kai-Uwe Ricke-t a konszern mobilszolgáltató vállalatának, a T-Mobile-nak az elnöke váltja fel.

Lemondott a Deutsche Telekom (DT) igazgatótanácsának elnöke vasárnap. Kai-Uwe Ricke hétfői hatállyal távozik az elnöki posztról - jelentette be a német távközlési vállalat vasárnap este hivatalos közleményben.

Kai-Uwe Ricke a Deutche Telekom felügyelő bizottsága elnökségének vasárnap tartott ülésén nyújtotta be lemondását. A felügyelő bizottság hétfőn teljes létszámban összeül, hogy döntést hozzon az új elnök személyéről.

Sajtóértesülések és a felügyelő bizottság egyes tagjainak kiszivárogtatása szerint Rickét René Obermann, a konszern mobilszolgáltató vállalatának, a T-Mobile-nak az elnöke váltja fel.

A Der Spiegel internetes honlapján közölt információk szerint Klaus Zumwinkel, a felügyelő bizottság elnöke a két legnagyobb részvényessel, a német állammal (32 százalék) és a Blackstone amerikai befektetési alappal (4,5 százalék) folytatott egyeztetés alapján szombat délután ajánlotta fel a DT elnöki tisztségét Obermann-nak, aki elfogadta a felkérést.

A 43 éves Obermann - aki 2002 óta vezeti a T-Mobile-t, amelyet a Deutsche Telekom eladásainak és nyereségének hajtóerejévé tett - legkorábban a jövő héten veheti át a DT elnöki tisztségét.

A német sajtó már napok óta taglalja a Ricke lemondásáról és Obermann kinevezéséről szóló értesüléseket. Kai-Uwe Ricke, aki csütörtökön középszerű pénzügyi eredményekről számolt be, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szerint elvesztette a felügyelő bizottság elnökének bizalmát, "nem találta meg az adekvát válaszokat a telekommunikációban zajló mély technológiai változásokra".

Másfél millió klienst vesztett

A DT, amely Európa legnagyobb távközlési vállalata, az év eleje óta több mint másfél millió klienst veszített a vezetékes telefonszolgáltatás piacán Németországban. Éppen ezért erősen inog a szék a vezetékes szolgáltatással foglalkozó leányvállalat, a T-Com elnöke alatt is, Walter Raizner sorsáról már René Obermann hoz döntést.

A Financial Times Deutschland (FTD) német üzleti napilap hétfői számában megjelenő, előzetesen ismertetett vezércikk szerint a DT legnagyobb részvényesét képviselő német kormány lehetetlen feladattal bízta meg Rickét. Elvárta Rickétől, hogy növelje a DT részvényeinek árfolyamát, terjeszkedjen a nemzetközi piacokon és vészelje át a Németországban dúló kiélezett versenyt, de úgy, hogy közben ne bocsássa el a feleslegessé vált munkavállalók ezreit.

Az FTD szerint Ricke kétségtelenül elkövetett stratégiai hibákat, és túl sokat hezitált a verseny által támasztott kihívásokkal szemben, de összességében a kormány által támasztott lehetetlen feladatba bukott bele. Az újság úgy látja, hogy a politikusoknak meg kell érteniük a telekommunikációs piac liberalizálásának következményeit és ennek megfelelően kell cselekedniük. A német kormány akkor teszi a legjobbat, ha eladja a DT-ben lévő részvénycsomagját - írta a lap.

Közepes eredmények

A Deutsche Telekom csütörtökön 1,945 milliárd eurós adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, 20,4 százalékkal kevesebbet a tavalyi harmadik negyedévi 2,442 milliárdnál. A pénzforgalmi többlet (EBITDA) 4,741 milliárd euró, 11,9 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 5,38 milliárdnál.

A nettó bevétel, 15,48 milliárd euró, 2,8 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőtti 15,056 milliárdot. A beruházások értéke 1,95 milliárd euró volt, 15,7 százalékkal több az egy évvel korábbi 1,686 milliárdnál.

Ezzel az első kilenc hónapban az adózott eredmény 12,3 százalékkal 4,029 milliárd euróra fogyatkozott a tavalyi első háromnegyed évi  4,595 milliárdhoz képest. Az EBITDA 6,5 százalékkal 14,378 milliárd euróra csökkent 15,383 milliárdhoz képest. A nettó bevétel 3,1 százalékkal 45,452 milliárd euróra nőtt 44,087 milliárdhoz képest.

A csoportot továbbra is nyomasztja, hogy a vezetékes üzletág ügyfélszáma rohamosan fogy, főleg Németországban, nem csak a mobil telefónia, hanem az alternatív szolgáltatók versenye miatt is. Ezért 2010-ig 5 milliárd eurós költségcsökkentést akarnak elérni, ebből 2 milliárd euró a terv a jövő évben, továbbá 3 milliárd eurós bevételre számítanak vagyonértékesítésből.