Ervin
14 °C
21 °C

A Deutsche Telekom vételre ajánlja magát

2001.08.16. 10:24
A Deutsche Telekom jelentős üzleteket ígért hat nagy befektetési banknak, ha ezek belátható időn belül nem visznek piacra tömegesen Deutsche Telekom-részvényeket ügyfeleik megbízásából.
A Financial Times frankfurti bankároktól szerzett értesülések alapján úgy tudja, a Deutsche Telekom hat nagy banknak értésére adta, hogy kedvezményezett szerephez juthat későbbi részvény- és kötvénykibocsátásokban, ha hajlandók részt venni az "úriemberek megállapodásában".

Vedd meg te!

A hat befektetési bank, amelynek jóindulatára aspirálnak: a Dresdner Kleinwort Wasserstein, a Goldman Sachs, a Merrill Lynch, a CSFB, a Schroder Salomon Smith Barney és a Deutsche Bank.

És nem megy tönkre a részvényárfolyamom

A megállapodás lényege, hogy ezek a bankok nem adnak el további Deutsche Telekom-részvényeket, mielőtt októberben piacra kerülhet a vállalatnak az a mintegy 500 millió papírja, amely az amerikai VoiceStream ellenértékeként került főleg a Hutchison Whampoához, a Telephone and Data Systemhez, a Goldman Sachshoz és a finn Sonerához. Ezek a részvényesek vállalták, hogy szeptember végéig nem adják el a VoiceStream ellenértéként kapott Deutsche Telekom-papírokat.

Adja, amit vételre ajánl

A Deutsche Telekom azért kezdeményezte ezt a megállapodást, mert egymilliárd eurónyi részvényét dobta piacra egy adagban a múlt héten a Deutsche Bank - minden bizonnyal a hongkongi Hutchison Whampoa megbízásából -, alig két nappal azután, hogy a bank maga keményen vásárlásra ajánlotta a Deutsche Telekom papírjait. Az akció erősen leverte a német távközlési vállalat részvényének árát a frankfurti értéktőzsdén, és a Deutsche Telekom vezérigazgatója, Ron Sommer egyik sajtónyilatkozatában "komoly szakmai hibának" nevezte a Deutsche Bank eljárását.