Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Deutsche Telekomig ér a Siemens-ügy

2007.06.04. 08:10
Úgy tűnik, a Siemens hónapok óta tartó, több vezető tisztviselő lemondását követelő korrupciós botránya elérte a Deutsche Telekomot (DT) is. Lothar Pauly, aki 2005-ig a Siemens kommunikációs részlegének igazgatója volt, felmentését kérte a DT igazgatótanácsától.

Német lapértesülések szerint a jelenleg a T-Systems üzleti ügyfelekért felelős igazgatójaként tevékenykedő Pauly ellen a müncheni ügyészség már vizsgálatot indított. Az üzletág amúgy is a nyomozás középpontjában áll, mivel onnan tűnt el a legnagyobb, vélhetőleg kenőpénzként kifizetett összeg. Az ügy nehezíti a T-Systems üzleti ügyfelekért felelős üzletágának korábban tervezett kiszervezését, amely közel 50 000 munkahelyet érint Németországban.

Szintén nyomozás folyik a korábbi Siemens-vezér, majd felügyelőbizottsági elnök, Heinrich von Pierer ellen. A frankfurti ügyészség a Die Weltnek megerősítette, hogy Pierer 1,7 millió euró sikerdíjat fizetett a már elítélt Andreas Kleynek. A Siemens erőműüzletágának pénzügyi igazgatója két év felfüggesztett büntetést kapott, mert 6 millió eurót fizetett az olasz Enel csoport vezetőinek.

A Siemens az esetek miatt több átszervezést tervez. A gépjárműalkatrészeket előállító, tőzsdei bevezetés előtt álló VDO eladása is szóba került, és lenne is rá vevő: a Continental szakmai értesülések szerint 10 milliárd eurót fizetne a Siemens-leányért. Az összeg mindenesetre jól jönne a vállalatnak, mivel a korrupciós ügyek miatt jelentős büntetésre számíthatnak az amerikai tőzsdefelügyelettől.

Eközben a német kormány új törvénytervezetet helyezett kilátásba a tradicionális vállalatok körül kialakult csúszópénzbotrányok hatására. Brigitte Zypries igazságügyi miniszter nemzetközi összefogást sürget, hogy olyan esetek is büntethetők legyenek, amelyek nem az unión belül történtek. A tervezet nagyobb jogot adna az ügyészeknek, hogy határokon túl is tudjanak nyomozni. Emellett akkor is büntetnék a csúszópénzfizetést, ha az nem jár egyértelmű versenyelőnnyel.