Piroska
3 °C
3 °C

Szupermarkec Írországban?

2002.06.21. 08:29
Az ír fővárosban többe kerülnek az élelmiszerek, mint Dél-Franciaország drága nyaralóhelyén, St. Tropez-ben. Erre a meglepő eredményre jutott az a felmérés, amely 40 különböző élelmiszer- és italárucikk árát hasonlította össze a két városban.
A Retail Intelligence nevű online piackutató magazin kutatása szerint St. Tropez-ben a 40 kiválasztott termékért összesen majd 25 százalékkal kevesebbet kell fizetni, mint Dublinban. Egy érdekes példa: bár a Guinness hazája Írország, a félliteres dobozos sör Dublinban 2,09 euróba, míg a francia üdülőhelyen csak 1,32 euróba kerül.

Az ír fogyasztói ügyek hivatalának igazgatója szerint az árak közötti eltérést csak részben okozhatja az, hogy a nagyobb francia népesség miatt az árucikkekből jóval többet vásárolnak, ezért magyarázatot vár az ír kereskedőktől.

Magyarázat, magyarázkodás

Az ír szupermarketek váltig állítják: nem ők tehetnek a magasabb árakról. Az RGDATA élelmiszerüzlet-lánc szerint az eltérő adórendszer, a különböző fogyasztói szokások, a termékek minősége, illetve Írország szigetországi helyzete mind kihatnak az árak alakulására.

Az ír fogyasztói szervezetek már meg sem lepődnek a felmérés eredményén, ugyanis az euró bevezetésekor - az azonossá vált pénz miatti lehetőséggel először élve- felmérések mutatták ki, hogy Írország számos árucikk, különösen az élelmiszerek terén az egyik legdrágább ország az eurózónán belül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!