Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szupermarkec Írországban?

2002.06.21. 08:29
Az ír fővárosban többe kerülnek az élelmiszerek, mint Dél-Franciaország drága nyaralóhelyén, St. Tropez-ben. Erre a meglepő eredményre jutott az a felmérés, amely 40 különböző élelmiszer- és italárucikk árát hasonlította össze a két városban.
A Retail Intelligence nevű online piackutató magazin kutatása szerint St. Tropez-ben a 40 kiválasztott termékért összesen majd 25 százalékkal kevesebbet kell fizetni, mint Dublinban. Egy érdekes példa: bár a Guinness hazája Írország, a félliteres dobozos sör Dublinban 2,09 euróba, míg a francia üdülőhelyen csak 1,32 euróba kerül.

Az ír fogyasztói ügyek hivatalának igazgatója szerint az árak közötti eltérést csak részben okozhatja az, hogy a nagyobb francia népesség miatt az árucikkekből jóval többet vásárolnak, ezért magyarázatot vár az ír kereskedőktől.

Magyarázat, magyarázkodás

Az ír szupermarketek váltig állítják: nem ők tehetnek a magasabb árakról. Az RGDATA élelmiszerüzlet-lánc szerint az eltérő adórendszer, a különböző fogyasztói szokások, a termékek minősége, illetve Írország szigetországi helyzete mind kihatnak az árak alakulására.

Az ír fogyasztói szervezetek már meg sem lepődnek a felmérés eredményén, ugyanis az euró bevezetésekor - az azonossá vált pénz miatti lehetőséggel először élve- felmérések mutatták ki, hogy Írország számos árucikk, különösen az élelmiszerek terén az egyik legdrágább ország az eurózónán belül.