Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Keresse magát betegre Dubajban!

2007.02.22. 10:17
Időről időre felvillantják a kereskedelmi tévék a mesés dubaji gazdagság képeit. Mára sokan tisztában vannak vele, hogy a dubaji állampolgárok havonta háromezer dollár támogatást kapnak az államtól, és az sem titok, hogy a diplomások fizetése a havi 2-3 millió forintos határt verdesi, írja a Pénzcentrum. Ha hozzátesszük, hogy Duba,ban az ország szellemiségével összeférhetetlen a közvetlen adóztatás (vagyis a nettó fizetés megegyezik a bruttó értékkel), máris láthatjuk, hogy érdemes részletesebben utánanézni, hogyan is lehet kint munkát vállalni, illetve kaphatunk-e állampolgárságot.

Dubajban korlátozzák a külföldiek bevándorlását, ezért a beutazás vízumköteles. A legtöbb vállalat rendelkezik ügyintézővel, aki megszerzi a szükséges engedélyeket. A belépéshez a következő dokumentumokra van szükség: legalább 6 hónapig érvényes útlevél, legalább 6 igazolványkép, házassági anyakönyvi kivonat (ha van), minden családtag születési anyakönyvi kivonata, a munkavállalók esetében orvosi igazolás.

Utóbbi némi magyarázatra szorul: a Dubajban munkát vállalóknak igazolniuk kell, hogy jó egészségi állapotban vannak, nincsenek szexuális úton terjedő betegségeik (a HIV-fertőzötteket azonnal kiutasítják). A releváns orvosi teszteket rendszerint kint is elvégzik. Bármilyen izraeli kapcsolat (izraeli útlevél, vagy akár csak egy pecsét az útlevélben) automatikus kizárást jelent.

A munkaerő-közvetítéssel foglalkozó FMMC Marketing & Business Center munkatársa a Pénzcentrumnak elmondta, Dubaj vízumszabályozása igen egyszerű: 33 európai, észak-amerikai és ázsiai nemzet pecsétet kap a repülőtéren a megérkezésnél és a távozásnál, díj felszámítása nélkül. (Más nemzetek hoteleken vagy emirátusi nagykövetségeken és konzulátusokon keresztül igényelhetnek vízumot.) A vízum megszerzéséhez rendelkeznünk kell szponzorral, aki jótáll értünk kinn tartózkodásunk idején. A vízum három évig érvényes.

Állampolgárság és ingyenélés

Külföldiek nem kaphatnak dubaji állampolgárságot, csak nagyon kivételes esetekben. A havi háromezer dollárt érő állampolgárság megszerzéséhez dubaji személlyel kötött házasságon át vezet az út, az esetek többségében azonban ez sem biztos, hogy elegendő, főleg, ha nem vagyunk muszlim vallásúak.

Arra sem érdemes játszani, hogy ketten kimegyünk, és a kint született gyerekünk automatikusan megkapja az állampolgárságot. A gyerek csak akkor lehet (ez esetek többségében) dubaji állampolgár, ha legalább egyik szülője dubaji.

Slágerállások

Diplomások számára szélesek a munkalehetőségek az egészségügy, logisztika (vízi és légi szállítmányozás), a mérnöki ágazatok, az építőipar, az informatika és az idegenforgalom területén. Felsőfokú angol nyelvtudás esetén a havi bér 8-15 ezer USD között lehet, a fizetés azonban nagyban függ a felkínált beosztástól, a diploma fokozatától és a tapasztalati évek számától, sokszor az arab nyelvismerettől is.

Diploma nélkül elsősorban adminisztrációs területen, az idegenforgalomban és a vendéglátóiparban, valamint az építőipar szak- és kisegítő munkaköreiben helyezkedhetünk el, kétezer dollár körüli, vagy annál alacsonyabb havi bérért.

Egyes arab cégek cash-flow problémák miatt rendszeresen késnek a kifizetésekkel, amely esetekben munkavállalóként a várakozáson kívül nem sokat tehetünk. Az FMMC esetében az a jellemző, hogy a szállást és esetenként az étkezést is a munkaadók biztosítják.

A legfelkapottabb állásnak a vendéglátó-ipari szakmák (recepciós, szakács, konyhafőnök, felszolgáló, szobalány), a mérnöki posztok (fémipar, hajózás, ingatlanfejlesztés, építőipar, villamosság, informatika), a szakorvosok és a diplomás ápolók számítanak.

Mennyiből lehet megélni

Az egyik legnagyobb költségtétel havi szinten az albérlet. A dinamikusan bővülő kereslettel igyekszik lépést tartani a kínálat, az építkezések gyakorlatilag folyamatosak. Egy egy hálószobás apartman havi 750-1000 dollárba, a két hálószobás 1000-1500 dollár közötti összegbe, a három hálószobás 1500-1800 dollár közöttibe kerül. Bútorozott lakásoknál 25 százalékos felárral kell számolni.

A havi megélhetési költségek egyedülállónak nagyjából 2350, pároknak 3150, kétgyermekes családnak 4150 dollárba kerülnek. Ebben nincsenek luxuscikkek és alkoholok, de benne van az éttermi étkezés, a sportolás, egy autó fenntartása, az egészségbiztosítás, az utasbiztosítás és az autó biztosítása.

Dubajban a munkahét 40-48 órás, amely nagyban függ a konkrét vállalat politikájától. A munkaidő rendszerint 8:30-17:30-ig, vagy 9:00-18:00-ig tart, de nem ritka a két műszakos beosztás sem. Ramadan idején a napi munkaidőt 6 órára mérséklik, akadnak azonban cégek, melyek ezt csak muszlim vallású alkalmazottaik esetében teszik meg. A hivatalos pihenőnap a péntek, emellett vagy a csütörtököt, vagy a szombatot szokás kiadni.

Elhúzódó munkakeresés

Munkaszerződést korábban két évre kötöttek a külföldiekkel, a határozatlan időre szóló konstrukciók azonban egyre elterjedtebbek, hogy megnehezítsék a munkahelyváltást. Ma már úgy kötik a határozatlan idejű szerződéseket, hogy a munkahely elhagyása után 6 hónapig nem kaphat másik munkavállalási engedélyt az alkalmazott, így el kell hagynia az országot egy időre, ha váltani akar.

A fizetést a legtöbb helyen dirhamban (AED vagy DHS) vagy dollárban kapjuk. A dirham kurzusa a dollárhoz van kötve, a váltószám 3,6727 (1 dollár = 3,6727 AED). Pénzt korlátlanul utalhatunk haza vagy vihetünk az országba, bár ez utóbbi nem túl jellemző.

Összességében elmondható, hogy Magyarországról több hónapig is eltarthat a munkakeresés. Jobb eséllyel azok pályázhatnak, akik már dolgoztak külföldön. Az elhelyezkedésnél a végzettségre, tapasztalatra, nyelvtudásra és a referenciákra koncentrálnak a munkaadók, ezért éppúgy európainak tekintenek bennünket, mint a többi EU-állampolgárt. Dubaj mellett a térség több országa is tartogat lehetőségeket, a magyarok körében azonban egyértelműen ez a város a legnépszerűbb, mivel jó híre van, és jóval több az álláslehetőség, mint máshol. Közvetlenül kiutazva nem nagyon éri meg szerencsét próbálni, megfelelő képzettség esetén is rengeteg pénzt felemészthet a több hetes, esetleg hónapos kint tartózkodás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?