Géza
-12 °C
-4 °C

Nem szeretik a túlsúlyos dolgozókat

2005.10.29. 15:07
A túlsúlyos jelentkezők sokkal nehezebben találnak munkát vékonyabb társaiknál. A munkaadók jelentős része egyenesen úgy gondolja, jó lenne megszabadulni a felesleggel küszködő alkalmazottaitól - derül ki a Personnel Today felméréséből.
A felmérés során kétezer HR-szakember töltötte ki a kutatók által összeállított kérdőívet. Az eredmények egyértelműen arról árulkodnak, hogy a többség a "normális testsúlyú" dolgozókat preferálja.

Befolyásolja a termelékenységet

A megkérdezettek fele véli úgy, hogy a túlsúlyosság befolyásolja a termelékenységet. Emellett többségük szerint a súlyfelesleggel küszködők önfegyelemhiányban is szenvednek.

A felmérés készítő szerint a súly alapján történő megkülönböztetés egyelőre rejtett diszkrimináció. Ez a megkülönböztetés nem kerül annyira előtérbe, mint például a nem, vagy a bőrszín alapú válogatás, de ugyanolyan igazságtalanul és előítéletesen érinti a negatívan megkülönböztetetteket.

A megkérdezett HR-es szakemberek több mint egytizede nem szeretné, ha a túlsúlyos munkatársak kapcsolatba kerülnének az ügyfelekkel. Ugyancsak tíz százalék fölött volt azok aránya, akik lapátra is tennék a dundi alkalmazottakat.