Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Skótdudaszó füldugón át

2002.03.11. 15:23
Ha elfogadják az Európai Bizottság által javasolt zajdirektívát, akkor mind a skótdudásoknak, mind pedig a produkciójukat hallgatóknak füldugót kell viselniük.
Az Európai Bizottság tervezete szerint maximum 87 decibel erősségű zaj lenne megengedett az unióban. Így többek között a skótdudások is bajba kerülhetnek, hangszereik ugyanis nem ritkán 130 decibellel szólnak.

Veszélyes szakma a dudásé

A szigorú szabályozás szerint ráadásul nem csak a zenét hallgatóknak, hanem a dudásoknak is füldugót kellene használniuk zenélés közben. A tervezet egyik fontos célja ugyanis a munkavállalók védelme.

Józan ész versus zajvédelmi abszurd

Nem csoda hát, hogy a skótdudákat elnémító brüsszeli zajtervezet életbe lépését egy skót európai parlamenti képviselő próbálja megakadályozni. A konzervatív párti Steve Bargeton szerint már a brit szabályozás is igen szigorú, azonban a brüsszeli testület még ennél is drákóibb javaslattal állt elő.

Bargeton úgy véli: a forgalmas puboknak is gondjaik lehetnek, mivel zenés estjeik 90 decibel körüli zajt is produkálnak.

Az Európai Parlament ezen a héten szavaz a Bizottság javaslatáról. Bargeton abban bízik, a strasbourgi ülésen győz a józan ész.