2024. június 14. 21:00
Németország 0
Skócia 0

Skótdudaszó füldugón át

2002.03.11. 15:23
Ha elfogadják az Európai Bizottság által javasolt zajdirektívát, akkor mind a skótdudásoknak, mind pedig a produkciójukat hallgatóknak füldugót kell viselniük.
Az Európai Bizottság tervezete szerint maximum 87 decibel erősségű zaj lenne megengedett az unióban. Így többek között a skótdudások is bajba kerülhetnek, hangszereik ugyanis nem ritkán 130 decibellel szólnak.

Veszélyes szakma a dudásé

A szigorú szabályozás szerint ráadásul nem csak a zenét hallgatóknak, hanem a dudásoknak is füldugót kellene használniuk zenélés közben. A tervezet egyik fontos célja ugyanis a munkavállalók védelme.

Józan ész versus zajvédelmi abszurd

Nem csoda hát, hogy a skótdudákat elnémító brüsszeli zajtervezet életbe lépését egy skót európai parlamenti képviselő próbálja megakadályozni. A konzervatív párti Steve Bargeton szerint már a brit szabályozás is igen szigorú, azonban a brüsszeli testület még ennél is drákóibb javaslattal állt elő.

Bargeton úgy véli: a forgalmas puboknak is gondjaik lehetnek, mivel zenés estjeik 90 decibel körüli zajt is produkálnak.

Az Európai Parlament ezen a héten szavaz a Bizottság javaslatáról. Bargeton abban bízik, a strasbourgi ülésen győz a józan ész.