Jövő júliusban távozik az ECB elnöke

2002.02.07. 12:29
Az Európai Központi Bank hivatalosan is bejelentette, hogy a holland Wim Duisenberg 2003. július 9-ig marad a helyén. Duisenberg aznap tölti be 68. életévét - közölte a Napi Online.
Az elnök megbízatása eredetileg 2006-ban jár le, ám megválasztásakor állítólag belement abba, hogy félidő környékén visszalép egy francia jelölt javára. Négy éve heves vita előzte meg az ECB első elnökének megválasztását. Jacques Chirac francia államfő állítása szerint Párizs annak fejében mondott le saját jelöltje, Jean-Claude Trichet kinevezéséről, hogy Duisenberg idő előtt távozik.

Az utódot vádolják

Hírügynökségi jelentések szerint az elnök elsősorban az euró bevezetését várta, majd idén januárban kijelentette: 2002-ben még biztosan a helyén marad. Az utóbbi hetekben felerősödtek a találgatások Duisenberg távozásának időpontjáról. Az utódjelölt Trichet-t hamarosan várhatóan tisztázzák a francia Crédit Lyonnais ügyeiben megfogalmazott vádak alól. Ezzel elhárul a legfőbb akadály ECB-elnöki jelölése elől.

Idén távozik egy alelnök

Az ECB alelnökei közül 2002. május végén távozik Christian Noyer. Az ECB igazgatótanácsának hat tagját nyolcéves, meg nem újítható időtartamra választják. A folytonosság biztosítása érdekében az első periódust a német Otmar Issing tölti ki. A többiek közül Christian Noyer négy, Sirkka Hämäläinen, Eugenio Domingo Solans hat, Tomasso Padoa-Schioppa pedig hét év után távozik majd.