Összeroppanhat Dubaj a válság miatt

2008.11.15. 13:41
Úgy tűnik, véget ért Dubajban az ingatlanpiac szárnyalása, és a hat éve tartó folyamatos boom időszaka befejeződött, októberben ugyanis havi összehasonlításban 19 százalékot estek egyes lakástípusok árai egy legfrissebb tanulmány szerint.

Dubaj ingatlanpiaca nem csupán az eladók, vevők, és bérbeadók számára fontos, a kormányzat ugyanis a nagy fejlesztőkön keresztül a legnagyobb szereplőnek számít a piacon. Az éles lassulás igencsak nehéz finanszírozási helyzetbe hozhatja a kormányzatot, és növelheti a külföldi adósság állomány nagysága miatti aggodalmakat – írja a The Wall Street Journal.

A lakásárak még rohamos emelkedést mutattak az év első hat hónapjában, de globális pénzpiaci válság, s az ezáltal szűkölő hitellehetőségek elriasztották a vevőket a piacról, különösen a helyi és nemzetközi spekulációs céllal vásárlókat, így az árak esni kezdtek.

A HSBC elemzése szerint a lakásárak átlagosan 4 százalékot estek szeptemberről októberre Dubajban, míg a villák, vagyis az egyedül álló otthonok esetében 19 százalékos zuhanásról lehet beszámolni. Nem csak Dubajt sújtja azonban ez a tendencia az Emirátusokban, Abu Dhabi esetében 5 százalékkal csökkentek átlagosan a lakóingatlanok árai. Fontos azonban megjegyezni, hogy a felmérés elsősorban a másodkézből értékesített illetve a fejlesztőktől még félkész állapotban, továbbértékesítési céllal megvásárolt ingatlanokat tartalmazta, s nem szerepeltette a közvetlenül a fejlesztők által eladott lakásokat.

A bankok jelentősen szigorítják a hitelkihelyezésüket, nagyobb önerőt kérnek, és emelik a jelzáloghitelek kamatait. A HSBC elmondása szerint az átlagosan szükséges önerő mértéke 125 százalékkal emelkedett egy hónap alatt, s most több mint 220 ezer dollárra rúg, míg a jelzáloghitel ráta két százalékponttal emelkedett.

Dubaj gazdasága erősen függ az ingatlanpiac teljesítményétől, melyet a kormányzat 2002-ben megnyitott külföldi befektetők előtt. A kormányzat által tulajdonolt, vagy irányított cégek csoportja az építőipari boom során erős hitelfelvételi politikát folytatott.

A mai válságos időben azonban egyre nehezebb friss forráshoz jutni, mivel a bevételek jelentősen csökkennek. Ennek köszönhetően egyre nagyobb az aggodalom, hogy Dubaj hogy fizeti majd vissza kölcsöneit. A városállamnak más szomszédos arab országokkal ellentétben nincsenek jelentős olajtartalékai, s gazdaság diverzifikációját döntően nemzetközi kölcsönökből finanszírozták.

Hivatalos közlés szerint Dubaj kormányának finanszírozási helyzete stabil. Elemzők szerint az olajban gazdag Abu Dhabi kisegíthetné egy krízisben az országot. A kormányzat és a fejlesztők folyamatosan azért küzdenek, hogy megnyugtassák a befektetőket.  • Hírek
  • Hírek