Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Miért drágább a DVD Európában?

2001.06.11. 11:01
Az Európai Bizottság vizsgálatot indít az Európában árult DVD-k magas árával kapcsolatban - közölte a Financial Times. A Bizottság hivatalos levélben kérte a hollywoodi filmes cégeket, hogy magyarázzák el, mért kerülnek többe a DVD-k Európában, mint Amerikában.
Az európai árak 13 és 20 angol font között mozognak, míg az amerikaiak 11 és 18 között. Az EU azt kifogásolja, hogy a területi kódok miatt a lejátszók csak az adott régiókódú filmeket hajlandóak lejátszani, tehát egy európai fogyasztó hiába próbálna egy Amerikában olcsóbban vett filmet otthon megnézni. Az EU többek között ezt, a világot hat régióra osztó rendszert szeretné felülvizsgálni.

A világ nem elég DVD-n
Olyat kapsz, hogy attól kódolsz

A filmipar azzal védekezik, hogy a területi kód a jogdíjak begyűjtésében és a kalózpéldányok forgalmazásának megakadályozásában segít. De Mario Monti, az EU versenyügyi biztosa egy beszédében jelezte, hogy nagyon keskeny határ húzódik a szellemi tulajdon védelme és a piaci pozíció jogtalan kihasználása között.

Kaszálnak, méghozzá a fekete-fehéren

A DVD-piac az elmúlt két évben négyszeresére nőtt. A cégeknek azok a lemezek hozzák a legnagyobb nyereséget, amelyeket régi filmekből készítenek, hiszen ezek gyártási költsége elenyésző egy új film költségeihez képest. Mario Monti azt is ki szeretné deríteni, hogy a régi filmek ennek ellenére mért kerülnek olyan sokba.

Ha lemezt látnak, máris belekötnek

Az EU januárban hasonló vizsgálatot indított a CD-árakkal kapcsolatban. A Bizottság akkor is a gyártók árpolitikájáról akart többet megtudni - az eredményeket a közeljövőben hozzák nyilvánosságra.