József, Bánk
-6 °C
0 °C

DVD-kölcsönzés a McDonald's-ból

2004.05.24. 15:20
Denver 105 McDonald'd éttermében lehet ezentúl DVD filmeket kölcsönözni napi egy dollárért. Ha sikeres lesz az új szolgáltatás az Egyesült Államok valamennyi éttermére kiterjesztik majd.
DVD-kölcsönzőt nyit a McDonald's, egyelőre kísérleti jelleggel - tudósít a USA Today. A Washingtonban és Las Vegasban tesztelt rendszer óriási sikert aratott a gyorsétterem vendégeinek körében.

Ha sikerül bevezetni új szolgáltatását, a McDonald's fejfájást okozhat az Egyesült Államok legnagyobb video- és DVD-film kölcsönzőnek, a Blockbusternek.

Top 30

Egyelőre 105 denveri étteremben kezd DVD-ket kölcsönözni a világ legnagyobb gyorsétterem-lánca. A DVD-ket az éttermekben lévő erre a célra felállított pultoknál lehet kölcsönözni napi egy dollárért. A filmeket a kölcsönzési idő lejártával bármelyik McDonald's étterembe vissza lehet vinni.

A Blockbusternél 3,99 dollárért kölcsönözhető a DVD három napra, és csak ugyanabba a kölcsönzőbe lehet visszavinni a filmet, ahonnan kihoztuk azt.

A tervek szerint a McDonald's-ban a harminc legkeresettebb filmet kínálják a vendégeknek. Felmérések szerint a kölcsönzők teljes forgalmának nyolcvan százalékát adják a Top 30-as listában szereplő alkotások.

Az étteremlánc lépése felpörgetheti a 25 milliárdos DVD-piacot és a 105 milliárd dolláros fastfood-piact. A fogyasztók kényelme egyre fontosabb lett a nagyvállalatok számára. Az Egyesült Államokban élő 29 millió két keresettel rendelkező családban egyre kevesebb az idő, hogy különböző helyeken vásároljanak és szórakozzanak. Így a nagyobb vállalatok megpróbálják összehozni a két tevékenységet.

A Blockbusternek azért is okozhat gondot a McDonald's terjeszkedése, mert a videókölcsönzőnek csak 8900 üzlethelysége van, míg a gyorsétteremnek 30 ezer. A Blockbuster vezetői nem kívántak reagálni a hírre.