Valér
2 °C
8 °C

Párizsból Tokióba két óra alatt?

2003.11.24. 12:09
A European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) bejelentette, hogy japán cégekkel közösen új hiperszonikus utasszállító fejlesztésébe fogott.
A többek között az Airbusokat is gyártó EADS szóvivője nem beszélt arról, hogy mikorra készülhetnek el a tervek, illetve, hogy mikor szállhatna fel a gép, közölte a BBC. Philippe Camus vezérigazgató a Liberationnak adott interjújában azt azonban elárulta, hogy a gép kétszer olyan gyors lenne, mint a Concorde, így a Párizs-Tokió utat két óra alatt tenné meg.

Kétszer annyi utas

A repülő tizenegyezer kilométert tudna megtenni egy tankolással, és háromszáz utast szállíthatna - kétszer annyit, amennyit a Concorde. A vezérigazgató közölte: a francia és japán cégek jelenleg a hajtómű fejlesztéséről tárgyalnak. A Sunday Express értesülései szerint az EADS a cégek mellett a japán kereskedelmi minisztériummal is tárgyal az új utasszállítóról.

Lezuhant modell

2002-ben a Boeing bejelentette, hogy leállította saját hangsebesség közelében repülő utasszállítójának fejlesztését, mert üzemeltetése várhatóan túl költséges lenne. Japán cégek már megépítették egy szuperszonikus utasszállító modelljét, de az 2002 júliusában a tesztrepülés során lezuhant.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft