Ágnes
-1 °C
2 °C

Európa átvette a vezetést

2006.08.15. 07:15
Évek óta nem látott mértékben bővült a GDP az eurózónában a második negyedévben, felülmúlva az összes nagy konkurens teljesítményét. A növekedés egyre valószínűbbé teszi azt, hogy az ECB az idén akár még kétszer is kamatot emel.

Több mint öt éve először fordul elő, hogy az eurózóna gazdasága gyorsabban bővül, mint az Egyesült Államoké: 2006 második negyedévében az előzőhöz képest 0,9 százalékkal nőtt a GDP a valutaövezetben, míg az óceán túlpartján csak 0,6 százalékot tudtak felmutatni (mindkét adat első becslés).

Az eurózóna teljesítménye felülmúlta Japánét és Nagy-Britanniáét is (0,2, illetve 0,8 százalék), így egyes elemzők már azt a kijelentést is megkockáztatták, hogy Európa átvette a vezetést. Éves összevetésben 2,4 százalékkal gyarapodott az eurózóna, szemben az első negyedév 2,0 százalékával. Az EU statisztikai hivatalának most közzétett prognózisa szerint a következő két negyedévben - negyedéves összevetésben - egyformán 0,7 százalékos bővülés várható. 2007 első negyedévére viszont 0,5 százalékig lassul a tempó - figyelmeztet az Eurostat, amit a Bloomberg által megkérdezett elemzők a növekvő hitelköltségek, a magas olajárak és az erős euró együttes hatásának tudnak be.

Szakértők szerint a 2000 második negyedéve óta nem látott mértékű növekedés után aligha kerülhető el, hogy az Európai Központi Bank (ECB) módosítson idei, 2,1 százalékos GDP-prognózisán, de az is valószínű, hogy az idén tovább emeli az irányadó kamatot, nem is egyszer. Az év végére az alapkamat elérheti a 3,5 százalékot - mondta a HSBC elemzője a Reutersnak -, ha az ECB az októberre szinte biztosra vett szigorítás után decemberben is hasonlót lép. (Az eurózóna jegybankja mindenekelőtt az inflációt figyeli: júliusban 2,5 százalék volt, ezzel másfél éve van a mutató az ECB által óhajtott „éppen 2 százalék alatti" szint fölött.)

Megkönnyítheti az ECB kormányzótanácsának döntését, hogy Olaszország kivételével szinte mindegyik euróországban gyorsult a növekedés: a múlt hét végi kitűnő francia adat után hétfőn a német szövetségi statisztikai hivatal is a vártnál erősebb második negyedéves GDP-adatot tett közzé. Az előző negyedévhez képest 0,9 százalékos bővüléshez hasonlóról öt éve nem számoltak be, ráadásul a hivatal az első negyedév adatát is 0,4-ről 0,7 százalékra korrigálta. Év/év alapon a második negyedév 1 százalékos növekedést hozott az előző három hónap 3,1 százaléka után.

Kiemelkedően húzott a valutaövezet negyedik legnagyobb gazdasága, Spanyolország is: az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest 3,6 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben. Madridi elemzők szerint a több mint négy éve nem tapasztalt növekedés főleg az exportnak és a beruházásoknak köszönhető.