Judit
2 °C
7 °C

Költségvetés: az EU most a rebellis franciákat figyelmezteti

2002.12.23. 12:40
Az Európai Bizottság és Franciaország között komoly vita van kibontakozóban a francia kormány túl ambiciózusnak minősített 2003-as költségvetése miatt. Az ügyet januárig jegelik.
Franciaország és az Európai Bizottság között komoly ellentét keletkezhet a stabilitási és növekedési paktum követelményei miatt, ha a franciák nem változtatnak a költségvetés jelenleg tervezett számain. A kormányzat ugyanis 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolva alkotta meg 2003-as büdzsét, holott egyre nyilvánvalóbb, hogy az eurózóna gazdasága az elkövetkező időszakban stagnálni fog, pesszimistább becslések szerint "mínusz növedés", vagyis csökkenés is elképzelhető.

A bizottság 2003 elején formálisan is figyelmeztetni fogja a francia államot.

Ügyeskedés

Az Európai Bizottság a közelmúltban már erőteljesen bírálta Franciaországot, mert a kormány igen közel került a stabilitási és növekedési paktuma által meghatározott 3 százalékos költségvetési hiányhoz. A pénzügyminisztérium tisztségviselői végül jelezték, hajlandók bizonyos költségvetési kiadásokat elhalasztani annak érdekében, hogy ne lépjék túl a mágikus 3 százalékos határt.

A francia pénzügyminiszter, Francis Mer októberben már "befelé" is utalt arra, hogy a kormánynak vélhetően megszorításokat tartalmazó költségvetést kell készítenie. (A volt szocialista kormánytól örökölt idei költségvetés helyzetét a májusban megválasztott Jacques Chirac államfő ígérte adócsökkentés tovább rontotta.). A mostani helyzet túl átlátszó: a hiány előírt GDP-százalékát ügyeskedéssel, úgy szeretnék tartani, hogy irreálisan magas bevételekhez rendelik a (biztosan bekövetkező) kiadásokat. Ezt az EU természetesen nem nézi jó szemmel.

Német és portugál gondok

A másik nagy gyengélkedő európai gazdaságnak, Németországnak idén nem sikerült tartani az eredetileg saját kérésére, régi nemzeti valutájának védelmében elfogadott 3 százalékos költségvetésihiány-határt. Mind Németország, mind pedig Franciaország esetében az Európai Bizottság januárban hoz döntést a továbbiakról lépésekről.

Portugália már a formális figyelmeztetést is megkapta a költségvetési hiány határának túllépéséért, s most privatizációs extra-bevételekkel, valamint külön útadóval próbálja rendezni a büdzsé helyzetét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?