Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Költségvetés: az EU most a rebellis franciákat figyelmezteti

2002.12.23. 12:40
Az Európai Bizottság és Franciaország között komoly vita van kibontakozóban a francia kormány túl ambiciózusnak minősített 2003-as költségvetése miatt. Az ügyet januárig jegelik.
Franciaország és az Európai Bizottság között komoly ellentét keletkezhet a stabilitási és növekedési paktum követelményei miatt, ha a franciák nem változtatnak a költségvetés jelenleg tervezett számain. A kormányzat ugyanis 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolva alkotta meg 2003-as büdzsét, holott egyre nyilvánvalóbb, hogy az eurózóna gazdasága az elkövetkező időszakban stagnálni fog, pesszimistább becslések szerint "mínusz növedés", vagyis csökkenés is elképzelhető.

A bizottság 2003 elején formálisan is figyelmeztetni fogja a francia államot.

Ügyeskedés

Az Európai Bizottság a közelmúltban már erőteljesen bírálta Franciaországot, mert a kormány igen közel került a stabilitási és növekedési paktuma által meghatározott 3 százalékos költségvetési hiányhoz. A pénzügyminisztérium tisztségviselői végül jelezték, hajlandók bizonyos költségvetési kiadásokat elhalasztani annak érdekében, hogy ne lépjék túl a mágikus 3 százalékos határt.

A francia pénzügyminiszter, Francis Mer októberben már "befelé" is utalt arra, hogy a kormánynak vélhetően megszorításokat tartalmazó költségvetést kell készítenie. (A volt szocialista kormánytól örökölt idei költségvetés helyzetét a májusban megválasztott Jacques Chirac államfő ígérte adócsökkentés tovább rontotta.). A mostani helyzet túl átlátszó: a hiány előírt GDP-százalékát ügyeskedéssel, úgy szeretnék tartani, hogy irreálisan magas bevételekhez rendelik a (biztosan bekövetkező) kiadásokat. Ezt az EU természetesen nem nézi jó szemmel.

Német és portugál gondok

A másik nagy gyengélkedő európai gazdaságnak, Németországnak idén nem sikerült tartani az eredetileg saját kérésére, régi nemzeti valutájának védelmében elfogadott 3 százalékos költségvetésihiány-határt. Mind Németország, mind pedig Franciaország esetében az Európai Bizottság januárban hoz döntést a továbbiakról lépésekről.

Portugália már a formális figyelmeztetést is megkapta a költségvetési hiány határának túllépéséért, s most privatizációs extra-bevételekkel, valamint külön útadóval próbálja rendezni a büdzsé helyzetét.