Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

A német rendőrség az eBay-en árulja autóit

2003.06.06. 16:36
A rendőrség offline árverésein túl kevesen jelentek meg, ezért átálltak az internetes aukciókra. Az új EU-s szabályozás alapján az online aukciósházaknál vett termékeket júliustól áfa terheli.
A regensburgi és augsburgi kapitányság két éve árverezi amortizálódott autóit. A rendszer azonban nem vált be igazán, mert az árveréseken általában kevesen jelentek meg, így az autók (melyek közül több is közel félmillió kilométert futott) ára nagyon alacsony maradt. A rendőrség szerint, mióta az eBay-t használják, a kocsik rendszeresen ezer euró fölött kelnek el, közölte az Ananova.

Júliustól áfa

A július 1-jétől életbe lépő uniós szabály szerint minden, Nyugat-Európában is kereskedelmi tevékenységet folytató internetes kereskedelmi cég köteles általános forgalmi adót fizetni eladott termékei és szolgáltatási után, írja a BBC Online. Az eBay egyelőre csak Nagy-Britanniában és Németországban emeli a felhasználókra kirótt díjakat, hogy az új szabályozásból eredő kiesést pótolja. Nagy-Britanniában az eddigi 5 font helyett 6 fontot kell fizetni ahhoz, hogy egy termék felkerülhessen az aukciós listára.

Nálunk 35 százalék

A Napi Online kérdésére a VPOP-nál elmondták: a magyar vásárlóknak a külföldről beszerzett cikkek után vámterhet kell fizetniük, ami a 8 százalékos vámból és a 25 százalékos áfából tevődik össze (1,08 x 1,25 = 1,35), azaz elvileg a vételárat - fegyelmezett vevő esetén - plusz 35 százalék közteher hízlalja.