Mátyás
-6 °C
1 °C

Családi ház 620 forintért

2004.11.05. 12:05
Egy több mint 25 millió forint értékű házat vett egy nő a német e-bay-en mindössze 620 forintnak megfelelő euróért. A bíróság azonban nem hagyta jóvá az ügyletet, bár az eladó kikiáltási árként valóban csak egy eurót jelölt meg.
Alig 2,50 euróért - mintegy 620 forintért - szerzett meg egy szép családi házat Németországban az e-bay internetes árverési háznál egy nő. Az eladó azonban ennyiért nem adta az ingatlant, az ügyben most született bírósági döntés, s ennek nyomán békés megegyezés.

Az eladó mégsem akart eladni

A házat felkínáló cég nem óhajtotta realizálni az üzletet, mert jóval többre, egészen pontosan minimum 104 ezer euróra számított, a hölgy viszont perre ment, mert az e-baynél kötött üzletek a jog szerint éppen úgy kötelező érvényűek, mint bármilyen más szerződés.

Végül azonban a bíróság arra a nézetre jutott, hogy bár az eladó nem megfelelően járt el, a vásárlónak egy tényleges tárgyalás esetén nincs kilátása arra, hogy megnyerje a pert.

A kikiáltási ár vételár lehet

A bíróság szerint a kikiáltási árat úgy kell megállapítani, hogy azért el is lehessen adni az árverésen szereplő cikket. Az e-bayt igénybe vevők azonban többnyire mindössze 1,00 eurós kikiáltási árral indítanak, mert többnyire így is eléri az árverés a mindenkori árucikk piaci értékét, de drágább holmiknál jobb biztosra menni. Ebben az esetben csak egy figyelmeztetés szerepelt, amely szerint 104 ezer eurónál olcsóbban nem lehet megépíteni a házat.

A többgyermekes asszony a házhoz ugyan nem jutott hozzá 2,50 euróért, viszont a békés megegyezés keretében 3000 eurót kap az eladótól.

  • Keress a legjobb térképes keresőn eladó ingatlanokat!
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.