Szilárda
-4 °C
3 °C

Vészesen csökken az ebédidő

2002.12.03. 11:10
Egy felmérés szerint az európai munkahelyeken egyre rövidebb az ebédszünet, és a menü egyre gyakrabban csak egy szendvicsből áll.
"A zaklatott életmód és a növekvő munkaidő miatt az ebédszünet mostanra gyakorlatilag félórára rövidült" - mondta a BBC-nek Daniel Lord, a Reuters Business Insight "Future Lunch Solutions" című jelentésének szerzője. A trend egész Európára jellemző, a jelenség leginkább Nagy-Britanniában érzékelhető.

Kipihenik a délelőttöt

"Az irodai dolgozók inkább munka közben falatozgatnak, az ebédszünetben egyre kevésbé az 'ebéd', inkább a 'szünet' válik fontossá. Az alkalmazottak ilyenkor pihenik ki a délelőtti megpróbáltatásokat vagy próbálnak valami szórakoztatót keresni az irodai unalom után" - állítja a kutató.

A spanyolok maradnak az étteremnél

A felmérés szerint a regionális különbségek megmaradtak: a franciák az ebédhez szívesen isznak bort, az olaszoknál az otthon készült étel a legnépszerűbb, míg a spanyolok inkább esznek vendéglőben. A britek egyre gyakrabban csak bekapnak egy szendvicset ebéd gyanánt.

Igaz, a választék egyre nagyobb, a szendvicsek egyre táplálóbbak. A kutatók ugyanakkor úgy vélik, a gyártók jobban igazodhatnának a nők és férfiak eltérő ízléséhez és étkezési szokásaihoz.

A gyerekek követik a trendet

Az amerikai és brit gyerekek körében szintén egyre népszerűbbek a gyorséttermi szendvicsek. A felmérés szerint a holland, német és olasz tanulók azonban még inkább otthon, a francia, spanyol és svéd gyerekek az iskolában ebédelnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!