Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Börtön vár az amerikai Kulcsárra

2004.09.28. 15:30
Forintban számolva több milliárdot sikkasztott és csalt el ügyfeleitől saját brókercégén keresztül egy amerikai befektetési tanácsadó, akinek büntetőperében bűnösségét már kimondták, most az ítéletre vár.
Tíz éven keresztül tévesztette meg az amerikai hatóságok szerint ügyfeleit az a bróker, akit most többféle csalás és hamisítás miatt is bűnösnek talált az esküdtszék. Az USA-ban pénzügyi tv-műsorokban, egyebek között a CNN-en is feltűnő Todd M. Eberhard akár tíz évet is kaphat.

Kulcsári lelemény

Az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálata szerint Eberhard saját brókercégének ügyfeleinek pénzéből sok millió dollárt vett el, akadt olyan megbízója, akinek mintegy 10 millió dollárja bánja, hogy a brókerhez fordult. A felügyelethez összesen húsz hasonló jellegű, 2000-2002 közötti esetekre vonatkozó panasz érkezett.

A módszerek a K&H Equitiesnél történtek alapján nagyon is ismerősek lehetnek: Eberhard rendszeresen ügyfelei engedélye nélkül nyúlt hozzá azok számlájához, és miközben azok apadtak, hamis egyenlegértesítőket küldött részükre. A megbízók egy része telefonon kapott megtévesztő tájékoztatást befektetései alakulásáról. Abban, hogy tájékoztatásában és sikeres tranzakcióiban sokáig nem kételkedtek, szerepet játszhatott az is, hogy a bróker visszatérő vendége volt több tv-csatorna pénzügyekkel, befektetési tanácsokkal foglalkozó műsorának.

A legnagyobb hal

A legnagyobb összeget a tőzsdefelügyelet még 2003 elején folytatott vizsgálata alapján egy saját dizájnstúdióval és borászattal rendelkező grafikusművésztől csalta el a bróker. A befektető eredetileg 12 millió dollár körüli vagyona a sorozatos, engedély nélküli tranzakciók következtében már egy év után 9 millióra apadt. Ugyanakkor rendszeresen olyan értesítőket kapott, melyek szerint befektetései 11-12 millió dollár között tartják értéküket. Egy újabb év leforgása alatt, a vizsgálatok megkezdéséig a számláról további több mint hétmillió dollár tűnt el, Eberhard vagyonának zárolásakor az egyenleg 1,6 millió dollár volt.

Ítéletre vár

A bróker maga is bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt, és szeptemberben az esküdtszék is megalapozottnak találta a vádakat. Az ügyben ítéletet még nem hirdettek, de Eberhard várhatóan 10 év körüli szabadságvesztéssel számolhat.  • Vennék
  • Hírek