Fellendülés előtt a tagjelöltek

2002.04.25. 09:14
Az eurózóna gazdasági növekedésének üteme az idén kisebb lesz a tavalyinál, de az év második felében fellendülés várható - áll az EU brüsszeli bizottságának jelentésében. A dokumentum részletesen foglalkozik a tagjelölt országokkal is, amelyek esetében az idei lassulás után 2003-ra növekedést vár.
Az euróövezet országainak együttes bruttó hazai terméke (GDP) a tavalyi 1,6 százalék után az idén előreláthatólag 1,4 százalékkal bővül a brüsszeli bizottság előrejelzése szerint, majd jövőre a növekedés 2,9 százalékra gyorsul.

A lakossági fogyasztás lesz a fellendülés motorja

A tegnap közzétett dokumentum szerint az év közepétől fellendülés veszi kezdetét, amelynek főként a lakossági fogyasztás lesz a motorja, de belejátszik az amerikai kereslet erősödése is.

A bizottság felszólítja a EU-tagországokat, hogy tegyenek lépéseket a magas - ebben az esztendőben 8,5 százalékosra várható - munkanélküliség csökkentése és a termelékenység fokozása érdekében.

2002-ben 2,2 százalékos, 2003-ban 2 százalékos átlagos infláció várható, ami a bizottság szerint még nem tesz szükségessé olyan monetáris politikát, amely fékezőleg hatna a növekedésre.

A jelentés ugyanakkor elismeri, hogy az olajárak alakulásával kapcsolatos bizonytalanság az inflációs prognózist is érinti.

A tagjelöltek gazdasága jövőre pörög fel

A brüsszeli jelentés a csatlakozásra váró országok gazdaságainak várható alakulásával is részletesen foglalkozik. A prognózis szerint a tíz közép- és kelet-európai tagjelölt ország átlagos GDP-növekedése az idén 2,9 százalékra lassul a tavaly 3,1 százalékról, jövőre viszont 4 százalékra van kilátás.

A Bizottság magyar gazdasági prognózisa
Az idei évre 3,5, jövőre 4,5 százalékos növekedést jósol Magyarországnak az Európai Bizottság, idén 5,2, jövőre pedig 4,2 százalékos infláció mellett. A gazdasági előrejelzés szerint a foglalkoztatottság idén 0,2, jövőre 0,3 százalékkal csökken, a munkanélküliség pedig az idei 5,8-ról 6 százalékra emelkedik. Az államháztartás hiánya 2002-ben a GDP 4,9, 2003-ban 4,6 százaléka lesz, a kereskedelmi mérleg hiánya az idei 3,5-ről jövőre 5 százalékra, a folyómérlegé pedig 2,3-ról 3,6 százalékra nő az előrejelzés szerint - írja az MTI.

A munkanélküliség tekintetében Magyarország áll a legjobban, míg a másik véglet Lengyelország, ahol a ráta az idén 19,9 százalék lesz, és jövőre is csak 19,6 százalékra mérséklődik.

A tíz ország átlagos inflációja az idén 8,1, jövőre 6,7 százalék lesz. Brüsszel szerint ez az adat azonban félrevezető, mert a román mutató kiugróan magas, 26, illetve 18,1 százalék.

Az államháztartási hiányt nézve Csehország a negatív rekorder, amelynek a bizottság ez évre 6,7, 2003-ra 6 százalékos GDP-arányos deficitet jósol, míg az eminens Észtország a maga elhanyagolható hiányával.

Magyarországnál rosszabbul Csehországon kívül csak Lengyelország és Szlovákia áll. Ugyanakkor a folyó fizetési mérleg hiányát tekintve Magyarországénál kisebb hiány csak Szlovéniában lesz.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás